Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Solar fashion
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / jurvetson (licencia Creative Commons)
29. marca 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Nemecko: Vládna koalícia zmiernila obmedzenie podpory fotovoltaiky

Návrh naďalej počíta so znížením garantovaných výkupných cien elektriny zo slnka o 20 až 30 % podľa veľkosti a druhu zariadenia od 1. apríla. Po novom však majú mať nárok na starú cenu prevádzkovatelia tých malých fotovoltaických modulov, ktorí si prihlásili ich pripojenie do siete do 24. februára a sprevádzkujú ich do konca júna. Pri novo budovaných solárnych parkoch na konverzných plochách bude prechodná lehota platiť do konca septembra.

Zákonodarcovia stredopravej koalície upravili tiež ďalšie priebežné znižovanie podpory pri nových elektrárňach, ktoré mali každý nasledujúci mesiac klesnúť o jedno percento. Nová verzia počíta s týmto krátením od mája do októbra, potom sa jeho výška bude nanovo vypočítavať na základe prírastku inštalovaného výkonu solárnych elektrární v predchádzajúcom období. Ak by sa napríklad opakoval razantný nárast o 7,5 GW inštalovaného ako v rokoch 2010 a 2011, mohli by sa dotácie mesačne znížiť až o 2,8 %.

Cieľom novely je totiž „skrotiť“ boom výstavby nových fotovoltaických zariadení v Nemecku, svetovej jednotke vo výrobe elektriny zo slnka. Tá je však zatiaľ bez štátnej podpory nerentabilná. Aby nemecká vláda nalákala investorov, sľúbila im na 20 rokov garantované výkupné ceny, ktoré však predražujú cenu elektriny pre koncových odberateľov. Vláda preto pravidelne túto podporu pre nové zariadenia znižuje. Teraz sa však rozhodla pre razantnejšie obmedzenie, aby zrazila prírastok nových solárnych elektrární do koridoru 2,5 až 3,5 GW inštalovaného výkonu za rok, ktorý považuje za únosný.

Pri nových projektoch taktiež už Nemecko nebude vykupovať všetku vyrobenú solárnu elektrinu. Majitelia malých zariadení budú musieť sami spotrebovať alebo predať za trhové ceny 20 % produkcie (pôvodný návrh počítal s 15 %), väčšie elektrárne 10 %. Nemecký solárny priemysel proti týmto opatreniam protestuje a označuje ich za likvidačné. Mnoho výrobcov solárnych panelov sa už teraz stretáva s finančnými problémami; v posledných mesiacoch niekoľko z nich niekoľko vyhlásilo bankrot. Dôvodom je i prenikanie lacnejšej konkurencie z Ázie na nemecký trh.

Proti výraznejšiemu obmedzeniu podpory solárnej energetiky sa stavajú tiež niektoré spolkové krajiny predovšetkým na juhu a východe Nemecka, kde je tento priemysel najrozvinutejší a zamestnáva tam tisícky ľudí. Práve zástupcovia regionálnych vlád tvoria druhú parlamentnú komoru, Spolkovú radu, ktorá má novelu začať prerokovávať v piatok a jej rozhodnutie sa očakáva 11. mája.

Spolková rada, kde má koalícia menšinu, nebude návrh priamo schvaľovať, ale ak sa medzi jej členmi nájde dostatok odporcov, môže si vynútiť zvolanie tzv. sprostredkovacieho výboru zo zástupcov oboch komôr parlamentu. Ten by sa potom snažil nájsť kompromis, čomu sa chce vláda vyhnúť, lebo by to znamenalo ďalšie ústupky. Kritici z radov spolkových krajín predpokladajú, že na toto riešenie nakoniec dôjde.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.