Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ A Guy With A Camera (licencia Creative Commons)
4. apríla 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Nemecko sa stalo čistým dovozcom energie

Po vyhlásení čiastočného moratória na nukleárnu energiu sa Nemecko stalo čistým importérom elektriny. Informovala o tom v pondelok nemecká energetická asociácia (BDEW). Po rozhodnutí vlády zo 17. marca o zatvorení siedmich starších elektrární s inštalovaným výkonom zhruba 7 tis. megawattov (MW) Nemecko dováža denne 50 gigawatthodín (GWh) elektrickej energie, najmä z Francúzska a Českej republiky. Pred účinnosťou moratória Nemecko v marci podľa údajov združenia vykazovalo čistý export elektriny v objeme 70 až 150 GWh. „Dovozy energie z Francúzska a Českej republiky dvojnásobne vzrástli,“ uviedla asociácia.  

Sedem reaktorov postavených pred rokom 1980 bude mimo prevádzky najmenej tri mesiace. Činnosť ďalších dvoch nemeckých jadrových reaktorov zastavila spoločnosť Vattenfall v roku 2007 a z dôvodu plánovanej údržby je v súčasnosti odstavená aj elektráreň Grafenrheinfeld, ktorú prevádzkuje koncern E.ON.

Štvrťročné ceny elektriny pre nemeckých veľkoodberateľov na rok 2011 podľa BDEW vzrástli o 12 % a stúpli aj ceny kontraktov na rok 2012. Súčasná situácia sa podľa BDEW môže v strednodobom horizonte zmeniť aj vďaka efektívnejšiemu využitiu existujúcich konvenčných kapacít v energetike. BDEW predtým v pondelok uviedla, že do výstavby nových a modernizácie existujúcich elektrární plánuje investovať 50 mld. eur.

Nemecká vládna koalícia v polovici marca pozastavila dohodu o predĺžení životnosti jadrových elektrární v krajine. Vláda na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou sa minulý rok dohodla, že jadrové elektrárne budú môcť fungovať o približne 12 rokov dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Po tom ako zemetrasenie a tsunami spôsobili haváriu v japonskom jadrovom komplexe Fukušima, však výrazná opozícia voči jadrovej energetike v Nemecku nabrala novú silu. Nemecko sa pritom podľa pôvodných plánov malo stať krajinou bez jadrovej energie od roku 2021. Podľa dohody, ktorú v polovici marca oznámila kancelárka Merkelová, prejdú kontrolami všetky reaktory v Nemecku, pričom vláda do 15. júna predloží správu o ich bezpečnosti.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.