Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Angela Merkelová
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / World Economic Forum (licencia Creative Commons)
14. marca 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Nemecko pozastavilo rozhodnutie o predĺžení životnosti jadrových elektrární

Nemecká vládna koalícia pozastavila dohodu o predĺžení životnosti jadrových elektrární v krajine. V pondelok to oznámila kancelárka Angela Merkelová. Jej koalícia sa minulý rok dohodla, že jadrové elektrárne budú môcť fungovať o približne 12 rokov dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Po tom, ako zemetrasenie a tsunami spôsobili haváriu v japonskom jadrovom komplexe Fukušima, však výrazná opozícia voči jadrovej energetike v Nemecku nabrala ďalšiu silu. Nemecko sa podľa pôvodných plánov malo stať krajinou bez jadrovej energetiky od roku 2021.

Podľa Merkelovej k moratóiru nebude potrebné meniť zákon, ktorý vstúpil do platnosti od 1. januára. Kancelárku teraz čakajú rokovania s prevádzkovateľmi nemeckých jadrových elektrární a s s predstaviteľmi spolkových krajín, na ktorých území stojí celkom 17 nemeckých reaktorov. Reaktory Biblis A v Hesensku a Neckarwestheim I v Bádensku-Württembersku, ktoré mali byť podľa pôvodného plánu odpojené v nasledujúcich troch mesiacoch, ukončia podľa kancelárky prevádzku okamžite.

Jadro je po katastrofe v Japonsku opäť téma číslo jeden v Nemecku

Prehodnotenie nemeckej politiky v oblasti jadrovej energetiky v pondelok ešte pred vyjadrením sa kancelárky pripustil minister zahraničných vecí Guido Westerwelle. Na otázku novinárov, či platnosť minuloročnej dohody o predĺžení životnosti elektrární by sa mohla pozastaviť, odpovedal: „Viem si to predstaviť.“ Dodal pritom, že sa nemôže garantovať ďalšia prevádzka každej jadrovej elektrárne v Nemecku.

Otázka jadrovej energetiky sa v dôsledku udalostí v Japonsku stala v Nemecku opäť témou číslo jeden. Dôvodom sú nepochybne aj blížiace sa krajinské voľby v Bádensku-Württembersku, tradičnej bašte kresťanských demokratov (CDU). Predvolebné prieskumy tam vládnucej koalícii CDU a FDP dávajú zhruba rovnaké šance ako ľavicovej opozícii, ktorá žiada odklon od jadra.

Jadrovú energetiku odmieta väčšina Nemcov. Podľa analytikov by sa mohla stať jazýčkom na váhach práve v tomto hlasovaní, ktoré sa uskutoční 27. marca. Pokiaľ v nej vládne strany neuspejú, odborníci nevylučujú veľké otrasy na nemeckej politickej scéne.

Ministerka životného prostredia Bádenska-Württemberska Tanja Gönnerová dnes pripustila, že pokiaľ tamojšie elektrárne neprejdú bezpečnostnými testami, mohli by sa odpojiť zo siete ešte pred voľbami. Tamojšie zariadenia skúmajú od dnes inšpektori vyslaní krajinskou vládou.

Súbežne s voľbami v Bádensku-Württembersku sa na konci marca konajú tiež krajinské voľby v Porýnsku-Falcku. O týždeň skôr budú o zložení regionálneho parlamentu a vlády rozhodovať obyvatelia Saska-Anhaltska.

Zdroj (c) SITA, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.