Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solar fact sheet
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Bathroom Improvement (licencia Creative Commons)
7. marca 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Nemecko obmedzí podporu solárnej energetiky najskôr od apríla

Najviac sa chystané krátenie dotkne veľkých solárnych parkov, ktoré sa budú musieť vyrovnať s tridsaťpercentným znížením podpory. Za jednu kilowatthodinu (kWh) elektrického prúdu budú v budúcnosti dostávať len 13,5 eurocenta. Fotovoltaickým inštaláciám na strechách klesnú subvencie o 20 % na maximálne 19,5 eurocenta za kWh. Od mája sa potom každý ďalší mesiac v obidvoch kategóriách znížia o 0,15 eurocenta za kWh.

Podľa úpravy presadenej vládnymi poslancami majú dotácie pre strešné inštalácie klesnúť od 1. apríla, prevádzkovatelia solárnych elektrární na voľných plochách potom získajú výhodnejšiu sadzbu, ak projekt nahlásený od začiatku marca zrealizujú do 30. júna.

Vládna koalícia toto opatrenie obhajuje nutnosťou obmedziť dôsledky rastúcich nákladov na výrobu solárnej elektriny na spotrebiteľa. „Každý týždeň, každý mesiac ďalej znamená pre koncového užívateľa vyššie zaťaženie v miliardovej výške,“ prehlásil líder poslancov Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej Peter Altmaier. Nemeckí producenti solárneho prúdu a ekologické organizácie však túto úpravu považujú za príliš drastickú a v minulých dňoch proti nej protestovali.

Nemecko je svetovou jednotkou vo výrobe elektriny zo slnka. Vlani sa na jeho území inštalovali solárne zariadenia s celkovým inštalovaným výkonom zhruba 7.500 MW a ďalšie sa očakávajú v tomto roku. Celková inštalovaná kapacita fotovoltaických modulov v Nemecku už dosiahla 25.000 MW.

Výroba solárnej elektriny, ktorá pokrýva zhruba 3 % spotreby krajiny, je ale bez štátom garantovaných výkupných cien nerentabilná. Tie sa premietajú do zvýšenej ceny pre koncových zákazníkov. Spotrebitelia podľa odhadov zaplatia ročne navyše od 6 do 8 miliárd eur. Berlínska vláda preto pravidelne obmedzuje štátne dotácie pre prúd z fotovoltaických zdrojov. 

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.