Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrove reaktory
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ TVA Web Team (licencia Creative Commons)
9. decembra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

Nemecko definitívne predĺži životnosť jadrovým elektrárňam. Prezident súhlasil

Nemecko bude vyrábať energiu z jadra až do roku 2036. Prezident Christian Wulff včera (8.12.) podpísal zákon nemeckej vlády Angely Merkelovej, ktorým sa predlžuje prevádzka 17 jadrových zdrojov v krajine v priemere o 12 rokov. Pôvodný plán vlády Gerharda Schrödera z roku 2000 počítal s postupným vyradením atómových elektrární do roku 2021.

Christian Wulff podpísal celkom štyri zákony. Energetický a klimatický balíček spolkovej vlády tvorí tiež daň z jadrového paliva. Ráta sa aj s vytvorím fondu na rozvoj ekologickej energie. Legislatíva tak môže vstúpiť do platnosti hneď po zverejnení v zbierke zákonov.

„Spolkový prezident po intenzívnom a dôkladnom preskúmaní všetkých ústavnoprávnych hľadísk dospel k záveru, že neexistujú právne dôvody proti vydaniu tohto zákona,“ uviedla vo svojom vyhlásení prezidentská kancelár.

Proti predĺženiu životnosti jadrových elektrární sa zdvihla vlna odporu nemeckej opozície i domáceho obyvateľstva. Spolkové krajiny na čele so sociálnymi demokratmi z SPD sa chystajú obrátiť na ústavný súd. Spolková rada, ktorá reprezentuje spolkové krajiny, sa totiž vynechala z hlasovania v nemeckom parlamente. Vláda sa týmto spôsobom snažila obísť fakt, že v hornej komore nemeckého parlamentu nemá koalícia väčšinu.

Nemeckí ekologickí aktivisti dúfali, že prezident sa nakoniec nechá ovplyvniť verejnou mienkou a zákon nepodpíše. Jadrovú antikampaň v Nemecku spestrila aj ponuka spisovateľky Charlotte Roche, ktorá prezidentovi ponúkla sex výmenou za vetovanie zákona.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.