Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Burza trh cisla
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Lyfetime (licencia Creative Commons)
21. mája 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Nemecké OZE tlačia cenu elektriny nadol

Cena silovej elektriny je závislá od vývoja energetickej burzy v Lipsku, kde sa podľa analýzy nemeckého fóra pre obnoviteľné zdroje (IWR) za posledných 12 mesiacov prepadla o 13,5 %. A na rekordne nízkej úrovni je aj pražská energetická burza.

Dôvodom prepadu je masívny rozvoj obnoviteľných zdrojov po odklone Nemecka od jadra. S relatívne drahou elektrinou zo solárnych a veterných elektrární sa totiž na burze obchoduje prednostne, až potom prídu na rad konvenčné zdroje, ako je jadro, uhlie a plyn.

Denná cena pre celú burzu sa pritom odvíja od ponuky poslednej elektrárne, ktorá má pokryť aktuálne dopyt. Ak teda po obnoviteľných zdrojoch prídu na rad napríklad už len relatívne lacné jadrové elektrárne, výsledná cena zostáva nízka.

Aby sa investícia do dostavby Temelína vyplatila, musela by sa podľa analytika spoločnosti Cyrrus Marka Hatlapatku cena silovej elektriny pohybovať približne okolo 60 eur za megawatthodinu, zatiaľ čo v súčasnosti sa pohybuje pod úrovňou 50 eur. Hatlapatka však upozorňuje, že pri takej dlhodobej investícii sa dá vývoj cien predpovedať len veľmi ťažko.

„Odhadnúť návratnosť investície do takéhoto projektu, akým je dostavba Temelína, by bolo ťažké aj za bežných okolností, za súčasnej trhovej neistoty je to extrémne náročná úloha,“ dodal Hatlapatka.

Zdroj: TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.