Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrova elektraren a oblaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Toni Rodrigo (licencia Creative Commons)
16. augusta 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Nemecká vláda doma ustupuje od jadra, v zahraničí jej nevadí

Podľa spolkového ministerstva hospodárstva sa jedná o záruky pre firmy podieľajúce sa na dodávkach komponentov alebo služieb pre nové reaktory v strednej a východnej Európe alebo v rozvojových krajinách. Ak ich vláda schváli, mohli by títo exportéri v prípade finančných problémov dostať peniaze od štátu, vysvetľuje nemecká tlač. Podľa ministerstva podporuje vláda týmito garanciami prenikanie nemeckých subjektov na nové trhy.

V súčasnosti má kabinet na stole žiadosť o záruky pre dodávky na stavbu novej jadrovej elektrárne v Číne a návrh na tzv. oznámenie o záujme (Letter of Interest) pre potenciálne nemecké dodávky služieb projektu Cernavoda v Rumunsku. Podľa stanice Deutsche Welle bolo už podobné oznámenie vydané v prípade jadrových elektrární v Brazílii, Indii, Británii a pri českom Temelíne.

V minulom roku pritom vláda kancelárky Angely Merelovej v reakcii na haváriu v japonskej atómovej elektrárni Fukušima rozhodla o urýchlenom odklone krajiny od jadra do roku 2022 a prechode na intenzívnejšie využívanie obnoviteľných zdrojov.

„Rozhodnutie spolkovej vlády ukončiť v blízkej budúcnosti civilné využívanie jadrovej energie sa týka energetického zásobovania Nemecka. Na suverénne rozhodnutie iných štátov využívať jadrové technológie nemá toto rozhodnutie vplyv,“ komentoval plány Berlína podporovať výstavbu jadrových zariadení mimo Nemecka hovorca ministerstva hospodárstva. Zdôraznil, že vláda pri posudzovaní týchto garancií zohľadňuje predovšetkým bezpečnosť.

„Takto ale nevyzerá odklon od jadra,“ kritizovala postup kabinetu predstaviteľka ekologického združenia Urgewald Heffa Schückingová. Štátne záruky sa podľa nej prideľujú predovšetkým tým projektom, ktoré sa nedajú financovať na kapitálových trhoch, pretože sú príliš riskantné. „Nemecká vláda si tak pripravuje sama pôdu pre nasledujúcu atómovú nehodu,“ tvrdí Schückingová.

„Nie je možné, aby sme jednu technológiu označili za rizikovú, doma už tomuto riziku nechceli čeliť, ale vydávali exportné garancie do krajín, kde sa o nukleárnej bezpečnosti vôbec nehovorí a kde sa čiastočne vybrali veľmi nebezpečné lokality,“ dodala nemecká ekologička.

Ako príklad rizikových projektov uviedla elektráreň v Číne, Rumunsku a v Temelíne. V prípade juhočeskej elektrárne nie je podľa nej ani dôvod rozlišovať medzi Nemeckom a zahraničím, lebo leží len 60 kilometrov od hraníc Bavorska a v prípade nehody bude priamo zasiahnuté.

Plánovanú výstavbu ďalších dvoch blokov v Temelíne kritizujú nemeckí odporcovia jadra dlhodobo a nepáči sa ani bavorskému ministerstvu životného prostredia. Česká strana ich výčitky odmieta. V júni usporiadala v bavorskom Pasove verejnú debatu o dostavbe elektrárne, ktorej sa ale zúčastnilo len pár desiatok ľudí.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.