Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
veterny park
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Johny Jupiter Photo (licencia Creative Commons)
27. júla 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Nemecká produkcia obnoviteľnej energie vzrástla o 19,5 %

Najviac k produkcii obnoviteľnej energie prispieva vietor, ktorého podiel na celkovej výrobe elektriny dosiahol 9,2 %. Biomasa sa podieľala 5,7 percentami a solárne technológie 5,3 percentami. Najviac vzrástla produkcia zo solárnych zariadení, ktorá sa zvýšila o takmer 50 %.

Nemecko je lídrom v produkcii elektriny z obnoviteľných zdrojov a do roku 2035 chce ich podiel zvýšiť na 35 %. Odvrátenou stránkou sú ale ich vysoké náklady, ktoré doliehajú na spotrebiteľov a pre systém dlhodobo zaručených vysokých výkupných cien ich budú finančne zaťažovať najmenej ďalšie dve desaťročia. Rozvoj obnoviteľných zdrojov tak naráža nielen na ekonomické a technické problémy, ale už i na sociálne limity. Konzervatívna vláda preto podporu týchto zdrojov v poslednej dobe výrazne obmedzuje.

Globálna konzultačná spoločnosť McKinsey v máji odhadla, že za presun k obnoviteľným zdrojom, ktoré majú nahradiť jadrovú energiu, zaplatia Nemci za desať rokov do roku 2020 celkovo 175 miliárd eur. Ich ročný príplatok za „zelenú energiu“ sa z vlaňajších 13,5 miliardy eur dostane v roku 2020 na 21,5 miliardy eur.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.