Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tankovanie paliva-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
12. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Nekvalitné benzíny: Českí aktivisti boli šikovnejší ako obchodná inšpekcia

Česká verejnosť sa dozvedela, ktorých 70 čerpacích staníc v roku 2009 predávalo motorové palivá nespĺňajúce predpísané štandardy kvality. Česká obchodná inšpekcia v súčasnosti nesmie publikovať mená previnilcov. Aktivisti sa preto rozhodli požiadať o zoznam staníc, ktoré testom vyhoveli. Vylučovacou metódou tak potom vedeli zostaviť zoznam previnilcov.

Nedostatkom zoznamu čerpacích staníc s nekvalitnými palivami je, že nehovorí, o aké nedostatky šlo. Zoznamy sú od včera verejne prístupné na stránkach aktivistov:

Previnilci sa zoznamu nebránia – ide údajne len o drobné odchýlky

Často opakovanými pumpami na zozname sú čerpačky spoločností Benzina, Lukoil, Tank Ono. Paradoxne tieto spoločnosti voči zverejňovaniu mien neprotestujú. Tvrdia, že pri kontrolách na ich staniciach zistili inšpektori len drobné odchýlky od normy, ktoré nepredstavujú pre motory áut riziko. Napr. Tank Ono vysvetľuje, že môže ísť i o dôsledok prepravy palív – v cisterne môže zostať zvyšok iného paliva, ktorý sa zmieša s tým, ktorý sa aktuálne prepravuje, čím vznikajú drobné odchýlky od technickej normy.

Aktivisti verzus obchodní inšpektori

Zoznam 70 čerpacích staníc, ktorých predávané pohonné látky neprešli testami, zverejnila česká mimovládna organizácia Acta non verba (ANV). Kontrolu realizovala Česká obchodná inšpekcia, ktorá previnilcov aj pokutovala, ale verejnosť doteraz ich mená nevidela.

Zverejňovanie výsledkov testovania pohonných látok na jednotlivých čerpacích staniciach je v ČR spornou témou. Verejnosť a aktivisti pripomínajú obchodnej inšpekcii, že kontroly sa vykonávajú z verejných zdrojov a motoristi by mali mať právo vedieť, kde im hrozí pri tankovaní poškodenie motora a kde naopak majú istotu, že natankujú bezchybné palivo. Naopak inšpektori sa bránia ochranou obchodných údajov a ďalšími zákonmi.

Zmena na dosah

V budúcnosti by sa však situácia mohla zmeniť. Ak sa prijmú pripravované nové pravidlá, Česká obchodná inšpekcia by mohla mať od 1. januára 2011 povinnosť zverejňovať mená čerpacích staníc, ktorých pohonné látky nevyhoveli testom.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.