Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V1 Jaslovske Bohunice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / tukanuk (licencia Creative Commons)
26. apríla 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

Názory na odstavenia jadra a podporu OZE sa rôznia

Smerovanie svetovej a európskej energetiky je nejasné. „Podmienky pre investorov sú z hľadiska finančných investícií veľmi zložité,“ vyhlásil v utorok Tomáš Hüner (predseda dozornej rady ČEPS). Investície v energetike sa podľa neho plánujú na 30 – 40 rokov a preto je potrebné vedieť predpokladať a eliminovať riziká spojené s trhom. Podľa viacerých účastníkov panelovej diskusie, tvorba diverzifikovaného energetického mixu zdrojov môže znížiť straty investora.

„Energetický sektor prechádza zmenami. Je založený na ekonomike rozsahu. Európska únia i jednotlivé politiky členských štátov by mali presadzovať diverzifikáciu dodávok, a to nielen ciest, ale aj zdrojov. Zabezpečiť treba bezpečný a udržateľný rozvoj prírodných zdrojov, ale aj jadra,“ spresnil Hüner.

Kristián Takáč, poradca ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a bývalý štátny tajomník MH SR, dúfa vo vytvorenie jednotnej politiky zo strany EÚ, predovšetkým v systéme podpory OZE. Podľa neho sa koncepcie EK do budúcnosti zakladajú na neznámych veličinách akou je okrem iných i skladovanie elektrickej energie s budúci výskum a vývoj príslušných technológií. „Slovensko sa zatiaľ bez jadrovej energie nezaobíde. Odpoveď na otázku, kto ju zaplatí nepoznám, no dúfam vo vstup súkromných investorov,“ uviedol.

S podporu jadrovej energie nesúhlasí zástupca Greenpeace Pavol Široký: „Súčasná závislosť Slovenska od dovozu energetických zdrojov je takmer 90 %. Dovážame ropu, uhlie, zemný plyn.  OZE však importovať nemusíme.“  Zvyšujúcu sa energetickú spotrebu možno podľa neho korigovať zvyšovaním energetickej efektívnosti a úsporami. Riešenie tiež podľa Širokého ponúkajú obnoviteľné zdroje energie.

„Ak by sme na Slovensku inštalovali 2.500 MW v OZE, vyprodukovali by až 6,3 TWh/ročne, čo by pokrylo 21 % spotreby. Celkový podiel OZE by následne bol 35 – 40 %. Výstavbou nových zdrojov dôjde i k trvalej podpore zamestnanosti,“ vysvetlil Široký.

Názory odzneli na 9. ročníku energetickej konferencie ENKO 2012, ktorá sa konala 24. – 25. apríla 2012 v Bratislave. Portál energia.sk bol mediálnym partnerom.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.