Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
NRSR - prazdne sedacky a ruky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Národná rada SR. Foto: (c) TASR.
4. júna 2012 Ostatné od Energia.skSITA

Návrhy energetických zákonov môžu zmeniť ešte poslanci

Členovia vlády dostali v druhej polovici mája týždeň na preštudovanie si návrhov nových zákonov o energetike a regulácii, ktorými v blízkej budúcnosti Slovenská republika preberie do svojho právneho poriadku ustanovenia tzv. 3. energetického balíka EÚ. Napriek čitateľskému týždňu (a paralelne prebiehajúcim stretnutiam verejných a súkromných aktérov v energetike) sa v textoch návrhov veľa nezmenilo.

V návrhu zákona o energetike došlo k spresneniu vedenia evidencie podľa §16, zovšeobecneniu vyčíslenia škôd pri neoprávnených odberoch podľa §46 a §82, určeniu termínu 1.10.2012, do ktorého môže vláda rozhodnúť o aplikovaní vlastníckeho oddelenia („ownership unbundling“) prepravnej siete od vertikálne integrovaného podniku (§50), určeniu hraničného termínu uvedenia „malej“ plynárenskej distribučnej siete do prevádzky 1.9.2012, podľa ktorého sa bude posudzovať povinnosť jej možného odkúpenia „nadradenou“ distribučnou sieťou s viac ako 100 tis. odbernými miestami (§64), či k spresneniu nakladania s nevyužitou kapacitou zásobníka zemného plynu (§67). Ďalšie drobné zmeny sa týkajú ustanovení v paragrafoch: §69, §89, §90, §91, §96 a §98.

V návrhu zákona o regulácii je najväčšou a pozitívnou zmenou zvýšenie hranice predpokladanej nákupnej ceny tovaru a služby, nad ktorú je regulovaný subjekt povinný vypísať verejnú súťaž podľa §29. Pôvodný text hovoril už o hranici 10 tis. eur, vládou schválený návrh počíta s minimálnou hodnotou 100 tis. eur. V porovnaní s pôvodným návrhom tak ide o zmenu, ktorou sa z veľkej časti zabráni prílišnej byrokracii pri obstarávaní tovarov a služieb, ktoré firmy bežne potrebujú pre svoje každodenné podnikanie.

Aktuálna verzia návrhu zákona o regulácii tiež skracuje obdobie, počas ktorého ak nebude predseda Úradu alebo člen Rady riadne vykonávať svoju funkciu, bude odvolaný (§5, §7). Po novom by malo mať i Ministerstvo životného prostredia SR právo vydať stanovisko k návrhu Regulačnej politiky (§8), odber povrchovej vody, využívanie potenciálu vodných zdrojov a odber energetickej vody z vodných tokov sa bude regulovať určením pevnej ceny (§12), spresňuje sa tiež obsah návrhu ceny v cenovom konaní (§14) a predsedovi ÚRSO sa ukladá povinnosť vymenovať podpredsedu úradu do 2 mesiacov od svojho vymenovania do funkcie (§42). Drobné zmeny sa týkajú paragrafov: §36, §40, §41.

S výnimkou zvýšenia hranice nákupnej ceny tovaru a služby pre posudzovanie povinnosti verejnej súťaže, návrhy neriešia ustanovenia, ktoré by bolo potrebné ešte upraviť. Ak sa tak nestane, personálna únia predsedu Rady a Úradu bude ukotvená v zákone, termín „energetická chudoba“ bude možné interpretovať takmer ľubovoľne, opäť sa zavedie cenová regulácia na dodávky elektrickej energie pre malé a stredné firmy, plus v textoch i naďalej prežijú niektoré iné nedostatky (viac o nich – Poznámky k návrhom energetických zákonov).

Vláda podala štafetový kolík poslancom parlamentu, ktorí by mali o návrhoch diskutovať v blízkych dňoch. Ak bude mať vládna SMER-SD vôľu niečo v návrhoch zmeniť, možno očakávať niekoľko poslaneckých návrhov aj z radov jej poslancov. Užitočné môžu byť i poslanecké návrhy opozície, avšak už teraz nízka šanca na ich schválenie sa zníži takmer na nulu, ak sa nekoordinované strany nedohodnú na spoločnej pozícii.

Do tretice, ku kvalite budúcich energetických zákonov by mohla nepochybne prispieť aj celková dôsledná a nepovrchná diskusia v parlamente, teda štandardný a nie skrátený legislatívny proces. Šance na skrátené prerokovanie ale na druhej strane zvyšuje naliehavosť potreby prijať tretí balík a väčšina kresiel ľavice v parlamente. Nechajme sa teda prekvapiť.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.