Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť / Energetické triedy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
12. marca 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Najviac energetických certifikátov budov v SR je v triede B

Z vydaných energetických certifikátov budov má na Slovensku najväčší podiel trieda B, v ktorej je 6530 stavieb. Druhé najvyššie zastúpenie má trieda C s 2976 a za ňou nasledujú triedy D až G s celkovým počtom certifikátov 861. Najmenší podiel má trieda A, ktorá znamená najvyššiu energetickú efektívnosť danej budovy. „Dnes je záväzok trieda B,“ podotkol Baxa.

Energetický certifikát budovy meria energetickú spotrebu budovy a je aj akousi výstupnou kontrolou pre stavebníka. Ukáže totiž, či bola dodržaná naplánovaná energetická hospodárnosť budovy. Certifikát však zároveň aj odporúča, ako efektívnosť budovy zvýšiť. „Certifikáty treba robiť napríklad aj vtedy, keď predávate budovu, keď ju prenajímate,“ uviedol Baxa.

Podľa Baxu môžu byť budovy s lepšou energetickou hospodárnosťou akousi výhodou pre jej majiteľa aj na realitnom trhu. Pri stúpajúcich cenách energií je totiž pre potenciálneho nájomcu dôležité vedieť, aká bude spotreba energií. „Chceme, aby bol užívateľ stavby náročným zákazníkom voči zhotoviteľovi stavby, voči projektantovi, voči developérovi,“ skonštatoval Baxa.

Ako dodal, nejde v rámci úspory energií len o teplo. Efektívne budovy majú mať aj nižšiu spotrebu teplej vody, či elektrickej energie v rámci klimatizácie a osvetlenia.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.