Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricka siet-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ A Guy With A Camera (licencia Creative Commons)
17. januára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Najväčšiu elektráreň v Estónsku postavia Francúzi

Estónsko postaví novú elektráreň. Zmluva estónskou energetickou firmou Eesti Energia a francúzskym Alstomom počíta s výstavbou dvoch blokov neďaleko mesta Narva, každý s inštalovaným výkonom 300 MW. Kontrakt v hodnote 950 mil. eur má byť najväčšou investíciou v krajine v ére samostatnosti. Prvá fáza výstavby novej elektrárne by sa mala dokončiť v roku 2015.

Narva je hlavným energetickým centrom Estónska, nachádza sa v blízkosti hraníc s Ruskou federáciou. V tomto regióne sa vyrába elektrická energia, ktorá pokrýva až 95 % energetických potrieb krajiny.

Zdrojom energie pre elektráreň sa stanú ropné bridlice. Sú hlavným domácim zdrojom energie, ktorý pokrýva takmer všetky energetické potreby krajiny. „Tento kontrakt nám zabezpečí energiu z domácich zdrojov na najbližšie desaťročia,“ povedal estónsky minister hospodárstva Juhan Parts.

Energetická bezpečnosť vs.ekológia

Na druhej strane sa zvýši závislosť Estónska od ťažby ropných bridlíc. Tie patria k ekologicky najproblematickejším energetickým zdrojom.

Európska únia (EÚ) dlhodobo vyvíja tlak na Estónsko, aby uvažovalo o ekologickejších typoch elektrární. Estónska vláda však Bruselu už niekoľkokrát odkázala, že svoj postoj tak skoro nezmení. Dôvodom sú zásoby tohto zdroja energie, ktoré by krajine mali vystačiť minimálne na ďalších  50 rokov.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.