Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ekofond energia v skole
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Odovzdávanie cien súťaže "Energia v škole"
7. júna 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Najlepšie šetria energiami žiaci z Handlovej

Celým projektom handlovskej školy sa prelínali farby, ktoré znázorňovali jednotlivé druhy energií. Žiaci najprv teoreticky analyzovali, v ktorých priestoroch školy sa dá ušetriť energia. Následne prešli k praktickým aktivitám, realizovali opatrenia na šetrenie vody, či osvetlenia a začali  separovať odpad. „Žiaci si vytvorili farebné nádoby, v ktorých sa recykloval odpad,” uviedla pre portál energia učiteľka Iveta Jakubová. Ďalej sa inštalovali izolačné fólie na vybrané radiátory alebo vytvárali farebné nálepky, ktoré žiakov upozorňovali na šetrenie energiami. Podľa učiteľky Jakubovej prebiehal celý vzdelávací proces zábavným spôsobom a projektom žila celá škola.

Súťaže „Energia v našej škole” sa zúčastnilo 37 základných škôl z celého Slovenska a celkovo bolo odovzdaných viac ako 190 súťažných príspevkov. „Cieľom súťaže je zapojiť žiakov do témy, ktorá súvisí s energiou, jej šetrením a s ochranou životného prostredia,” doplnila správkyňa EkoFondu Eva Guliková. Zámerom súťaže je podľa nej tiež motivovať žiakov i učiteľov ku kreatívnemu prístupu vo vzdelávacom procese a prepojeniu teórie s praxou. Ako ďalej uviedla Guliková, žiaci mnohokrát pristupovali k svojim úlohám takmer profesionálnym spôsobom.

Príspevky škôl hodnotili štyri odborné skupiny. Okrem originality a kreativity jednotlivých príspevkov zohľadňovali aj mieru zapojenia žiakov do vzdelávacieho procesu. „Chceli sme sa vyhnúť tomu, že projekt vyriešil učiteľ a žiaci sú len pasívnymi svedkami prednesenia informácií. Preferujeme, aby mladší žiaci spolupracovali so staršími. Aby dochádzalo k vrstovníckemu vzdelávaniu. Samozrejme sme veľmi radi, ak sa nám podarí iniciovať zapojenie komunity do života školy,“ uzavrela Guliková.

© energia.sk

Foto: Mgr.art Katarína Dohnányová

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.