Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Uttam Kamati
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: CIWEM/Uttam Kamati
2. júla 2015 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Najlepšie environmentálne fotografie roku 2015

Uttam Kamati, Watering Melon, Teesta Riverbed, India, 2014

Snímka indického fotografa zachytáva manželský pár pri polievaní melónových stromčekov v koryte rieky Teesta v Západnom Bengálsku. Autor sa venuje predovšetkým dokumentovaniu humanitárnych projektov. Na základe rozhodnutia poroty sa fotka stala víťazom tohto ročníka súťaže.

Luca Catalano Gonzaga, The Devil’s gold, Indonesia 2014

Vo vnútri lona sopky Iljen Kawah vo Východnej Jáve v Indonézii hľadajú baníci „diablovo zlato“ ako býva často označovaná síra. Na fotke je Ipan, dvadsaťsedemročný baník, ktorý sa už desať rokov venuje hľadanie kúskov síry v podzemí aj napriek tomu, že často musí pracovať v toxických výparoch.

Hayri Kodal, Berber 2, Turkey 2011

Opustené holičstvo v tureckom meste Koyna je napriek schátralému stavu zásobované elektrinou. Konya je známe ako univerzitné mesto s rýchle rastúcou ekonomikou, no fotografia zachytáva jeho tienistejšiu stránku.

Carlos Ayesta and Guillaume Bression, Retrace our steps, Fukushima 2014

Snímka pochádza z experimentálneho cyklu dvojice francúzskych fotografov. Autori požiadali bývalých obyvateľov regiónu Fukušima, aby sa tri roky po jadrovej katastrofe vrátili do dnes zakázanej zóny a vstúpili do kedysi bežných, no v súčasnosti nehostinných priestorov. Bolo im tiež povedané chovať sa tak, ako by sa nič nestalo. Na fotke v opustenom supermarkete je Midori Ito. Navzdory realite hlási nápis v japončine „čerstvé produkty „.

Glyn Thomas, The abandoned village of Geamana, Romania 2014

Opustená rumunská dedina Geamana sa nachádza v pohorí Apuseni. Obec bola úmyselne zaplavená, aby na jej území mohlo vzniknúť odkalisko pre neďalekú baňu na meď v dedinke Rosia Poieni. V dôsledku toho bolo potrebné  evakuovať 400 rodín, ktorých miesto zaujal toxický odpad. Staré časy pripomína iba kostolná veža (na snímke) a niekoľko rodinných domov, dnes obkolesených kontaminovaným kalom. 

Eduardo Leal, Plastic tree #20, Bolivia 2014

Plastové tašky sa stali nechcenou súčasťou prírody v bolívijskej náhornej plošine Altiplano. Okrem vizuálneho vplyvu je ich hromadenie spojené so zhoršením kvality poľnohospodárskej pôdy, ale aj smrťou domácich či divokých zvierat.

Simon Norfolk, Glacier 1987, Mount Kenya 2014

Vrchol druhej najvyššej africkej hory Mount Kenya je permanentne pokrytým snehom. Ľadovec Lewis Glacier nachádzajúci sa len niekoľko kilometrov od rovníka sa ale postupne zmenšuje. Horiaca línia z fotografie poukazuje na to, kde sa nachádzal ľadovec v roku 1987 – od toho času ustúpil až o 120 metrov.

Jashim Salam, Life in tidal flood 3, Chittagong, Bangladesh 2014

Bangladéšsky prístav Chittagong v posledných rokoch zápasí s výrazným zvýšením morskej hladiny, čoho dôsledkom sú časté záplavy bytových i priemyselných oblastí. Fotografia zachytáva bangladéšsku rodinu, ktorá si kráti čas pozeraním televízneho programu, kým ustúpi prílivová povodeň.

Rizalde Cayanan, Sandstorm in the city, Kuwait 2011

V piatok 25. marca 2011 postihlo Kuvajt ležiaci na Arabskom polostrove viacero púštnych búrok, ktoré ochromili aj tamojšie medzinárodné letisko. V dôsledku prachu sa znížila viditeľnosť v dotknutých oblastiach na menej než 500 metrov, na niektorých miestach nebola údajne vidieť vôbec nič.

Michael Theodoric, Enjoy, Jakarta, 2014

Muž z okna svojej hotelovej izby pozoruje panorámu Jakarty, metropoly Indonézie a jedného z najhustejšie zaľudnených miest na celom svete.

Fotografie publikujeme s oficiálnym súhlasom CIWEM.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.