Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Undergorund Sun Storage
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Photo: Undergorund Sun Storage/steve.haider.com
25. marca 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Nafta spolupracuje na inovatívnom projekte v Rakúsku

Slovenská spoločnosť Nafta sa stala súčasťou unikátneho projektu Underground Sun Storage z Rakúska. Jeho cieľom je overiť, ako efektívne sa dá uskladniť elektrina vyrobená z obnoviteľných zdrojov energie v podzemných geologických štruktúrach. Využiť sa pritom má technológia „power to gas“, ktorá konvertuje a uskladní elektrinu vo forme zmesi vodíka a metánu.

Výhoda takéhoto prístupu spočíva v tom, že veľké objemy zemného plynu sa môžu premiestniť bezpečne a prostredníctvom už existujúcej infraštruktúry do podzemných zásobníkov. „Partnerom rakúskej spoločnosti RAG sme sa stali na základe rozsiahleho technologického know-how v oblasti podzemného skladovania plynu,“ uviedla pre náš portál Monika Feráková, špecialistka pre externú komunikáciu spoločnosti Nafta. 

Inovatívny spôsob uskladnenia elektriny, ktorý je predmetom výskumu tohto projektu, by tak v prípade úspechu mohol slúžiť na vyvažovanie sezónnych fluktuácií vo výrobe elektriny z fotovoltaických panelov alebo veterných fariem. 

Projekt je na začiatku a má viacero etáp. V rámci testovacej fázy sa bude skúmať vplyv zmesi plynu a vodíka na ložiskové horniny a koróziu oceľových prvkov zásobníkov, ako aj správanie v statických a dynamických podmienkach.

Testy prebehnú laboratórne, pomocou simulácií a experimentov. Projektová príprava zahŕňa analýzu životného cyklu, ale aj ekonomické a legislatívne podmienky. Vyvrcholením projektu v druhej polovici roka 2015 bude pilotné zatláčanie a ťažba zmesi plynu a vodíka v reálnych podmienkach zásobníka.

Spoločnosť Nafta sa bude podieľať na modelovaní reaktívneho transportu a analýze vplyvu na podpovrchovú celistvosť. Jej experti budú mať na starosti tiež technický návrh a dodanie kompresora do testovacieho zariadenia.

Členmi konzorcia RAG sú Univerzita v Loebene, Katedra agrobiotechnológie na Univerzita prírodných zdrojov a aplikovaných prírodných vied vo Viedni, Energetický inštitút Johannesa Keplera na Univerzite v Linzi a rakúske energetické spoločnosti Verbund a Axiom Angewandte Prozesstechnik GmbH.

© energia.sk

Foto: Underground Sun Storage

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.