Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V1 Jaslovske Bohunice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / tukanuk (licencia Creative Commons)
31. októbra 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Na výstavbe novej jadrovej elektrárne v Bohuniciach sa stále pracuje

Na projekte výstavby novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach sa stále pracuje. Tú chce na mieste v súčasnosti odstavovanej jadrovej elektrárne V1 postaviť Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a.s. (JESS), ktorú vlastnia slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s. (JAVYS) a česká energetická skupina ČEZ. „V súčasnosti pokračujú štandardné práce na projekte, a to najmä na príprave štúdie realizovateľnosti,“ uviedol hovorca spoločnosti JAVYS Dobroslav Dobák.

Štúdia realizovateľnosti by mala byť pripravená do polovice budúceho roka. Práve z jej záverov vyplynie, aké technické, technologické, ekonomické a územné parametre by mohla mať nová jadrová elektráreň. „Štúdia presne stanoví možný inštalovaný výkon, preskúma podmienky lokality, zhodnotí vhodnosť dostupných technológií, popíše organizáciu projektu, jeho obchodné zabezpečenie, finančnú a ekonomickú stránku projektu,“ spresnil Dobák. V rámci prípravy štúdie využijú aj poznatky, ktoré spoločnosť získala z už zrealizovaných štúdii pre projekty českých jadrových elektrární Temelín a Dukovany.

Súčasné vedenie Ministerstva hospodárstva SR je presvedčené, že nová jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach bude. Podľa hovorkyne ministra hospodárstva Daniely Piršelovej, nová elektráreň by mala byť uvedená do prevádzky o deväť rokov. „Jadrová elektráreň s finančnými nákladmi na výstavbu približne 3,3 mld. eur a kapacitou  1.200 až 1.750 MW, má byť uvedená do prevádzky v roku 2020,“ uviedla koncom mája 2011. Prípravná fáza by mala trvať do roku 2014, v tom roku by mala začať aj jej výstavba.

Na financovanie nového jadrového zdroja by nemali byť použité verejné zdroje, keďže projekt by mal byť financovaný výhradne cudzími zdrojmi.

Zdroj: SITA, energia

Ilustračná snímka: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.