Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrická sieť - stĺpy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Argonne National Laboratory (licencia Creative Commons)
23. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Na Slovensku chce dodávať elektrinu aj GDF Suez

Na Slovensko mieri ďalšia firma, ktorá má záujem dodávať pre slovenských zákazníkov elektrickú energiu. Ide o spoločnosť GDF Suez Trading. Tá už požiadala Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o povolenie na podnikanie v elektroenergetike. Úrad koncom júla tohto roka vydal spoločnosti GDF Suez povolenie na podnikanie v oblasti dodávky elektrickej energie. Ešte pred požiadaním povolenia sa firma GDF Suez Trading zapísala koncom júna tohto roka do Obchodného registra SR. V predmete činnosti má podnik zapísanú aj dodávku elektriny. Agentúra SITA oslovila firmu GDF Suez so žiadosťou o bližšie informácie, vyjadrenie však doposiaľ spoločnosť neposkytla.

V minulom roku malo na Slovensku povolenie na podnikanie v oblasti dodávky elektriny 366 subjektov. Z toho 32 dodávateľov elektriny ponúkalo svoje služby domácnostiam. „Osem z nich patrí medzi dodávateľov s významnejším objemom dodávok elektriny, zvyšok dodáva elektrinu domácnostiam umiestneným v rámci areálov, miestnych distribučných sústav a závodov,“ uviedol regulačný úrad vo svojej správe. Oproti roku 2009 si mohli domácnosti vybrať z 18 nových dodávateľov elektrickej energie.

Vlani zmenilo dodávateľa elektriny takmer 17.200 domácností a viac ako 4.600 ostatných odberateľov. Rok predtým pritom zmenilo dodávateľa iba takmer 7.700 domácností a 3 tisíc ostatných spotrebiteľov. Alternatívni dodávatelia zaznamenali vlani medziročný nárast odberných miest v domácnostiach z vyše 9 tisíc na bezmála 25.500. „Postupný nárast dodávok elektriny novými dodávateľmi elektriny sa dostal na významnú úroveň a dnes sa už dodávatelia ani nerozlišujú na tradičných a alternatívnych, ale skôr na nových a starých, alebo veľkých a malých,“ konštatoval úrad, podľa ktorého je slovenský trh s elektrinou plne liberalizovaný, otvorený pre všetkých účastníkov trhu a má dostatočné prenosové kapacity.

Spoločnosť GDF Suez v súčasnosti vlastní na Slovensku spolu s nemeckou firmou E.ON Ruhrgas 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle, a.s.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.