Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Malzenice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Paroplynová elektráreň Malženice - letecký pohľad. Foto: E.ON
24. novembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Na Slovensku by malo pribudnúť 13 nových elektrární

Na Slovensku by malo vyrásť trinásť nových zariadení na výrobu elektrickej energie. Ich výstavbu už odsúhlasilo Ministerstvo hospodárstva SR (MH) vydaním osvedčenia o súlade investičného zámeru s dlhodobou koncepciou energetickej politiky. Slovenský energetický trh by tak mal byť v blízkej budúcnosti bohatší o dva paroplynové cykly, dve bioplynové stanice, sedem elektrární založených na kombinovanej výrobe, jednu slnečnú elektráreň a o jednu kondenzačno-odberovú turbínu. Celkový elektrický výkon týchto energetických zariadení by mal byť na úrovni 188 megawattov.

Najväčšie energetické zdroje chcú investori postaviť v Nitre, v Palárikove, vo Veľkých Kapušanoch a v Trnave. Najviac, vyše 54 megawattov, by mala mať kombinovaná elektráreň, ktorú chce postaviť spoločnosť Mestská elektráreň Nitra, a.s. v nitrianskej mestskej časti Chrenová. Súkromný investor plánuje postaviť v Palárikove paroplynový cyklus s výkonom takmer 30 megawattov. Zhruba taký istý výkon by mala mať elektráreň Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. Plynári chcú postaviť vo svojej kompresorovej stanici vo Veľkých Kapušanoch elektráreň využívajúcu odpadové teplo. V Trnave chce stavať paroplyn česká spoločnosť. Paroplynová elektráreň bude mať elektrický výkon na úrovni takmer 30 megawattov. Spoločnosť má do výstavby paroplynu investovať takmer 30 mil. eur.

Okrem toho vydal rezort hospodárstva v tomto roku aj osvedčenia pre projekt výstavby potrubí plynovej prepravnej siete, či pre projekty rozširovania elektrických staníc vedení. Celkovo v tomto roku získalo od ministerstva osvedčenie 19 energetických projektov, ktoré by mali taktiež prispieť do slovenskej energetickej siete celkovým tepelným výkonom 188 megawattov.

Rezort hospodárstva od februára 2005 do augusta tohto roka vydal rôznym energetickým spoločnostiam vyše sto osvedčení o súlade investičného zámeru s dlhodobou koncepciou energetickej politiky. Bez tohto osvedčenia nemôže investor začať s výstavbou energetického zdroja.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.