Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
21. septembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Na ruský trh so zemným plynom chce vstúpiť člen rodiny Rockefellerovcov

Do portfólia spoločnosti Alrosa patria Geotransgaz a Urengojská plynárenská spoločnosť.  Za hlavného uchádzača o obidve firmy sa doteraz považovala najväčšia ruská súkromná plynárska firma Novatek. Britský fond však už v spoločnostiach uskutočňuje audit a vraj dúfa, že transakciu uzavrie do februára 2012. Podľa nemenovaného zdroja z banky VTB Kapital, ktorá doteraz drží akcie obidvoch firiem, sa od apríla rokuje o predaji 100 % akcií za 1 až 1,3 mld. amerických dolárov. Zásadné rozhodnutie by sa podľa iného zdroja denníka mohlo prijať do konca septembra. Fond si vyžiadal exkluzivitu na rokovanie do konca novembra.

Riaditeľ VTB Kapitalu Andrej Burlinov, ktorý má transakciu na starosti, sa zdržal komentára. Šéf britského fondu ale záujem o obidve firmy potvrdil aj s ohľadom na to, že ruský trh s plynom má byť od roku 2015 liberalizovaný. Do budúcna nevylúčil ani ďalšie transakcie s aktívami alebo vytvorenie spoločného podniku s inou ruskou plynárenskou firmou. Ruskí analytici predpokladajú, že fond by ruské firmy kúpil so zámerom ich v budúcnosti so ziskom predať.

Obidve firmy majú licencie na ťažbu plynu v náleziskách s objemom 107 mld. metrov kubických a 17 mil. ton kondenzátu, resp. 94 mld. kubíkov a 10 mil. ton kondenzátu.

VTB Kapital akcie kúpil pred dvoma rokmi za 620 mil. amerických dolárov, ale nasledujúci rok ich má Alrosa vykúpiť naspäť za 1,2 miliardy. Medzitým si VTB Kapital môže nájsť iného kupca.

British Empire Special Situatioans PLC je podľa denníka prvý súkromný zahraničný fond, ktorý prejavil záujem investovať do ruského plynu. O fonde sa však toho veľa nevie, údajne investuje v USA, Európe, Mongolsku a Afganistane a chystá sa do Ruska, Líbye a Iraku. Patrí do skupiny British Empire Fund, ktorého spoluzriaďovateľom je Steven Clark Rockefeller junior, vnuk Nelsona Rockefellera a predstaviteľ šiestej generácie Rockefellerov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.