Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
tepláreň Radvan - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tepláreň Radvaň v BB. Foto: energia.sk
11. mája 2015 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Na návšteve v banskobystrickej teplárni Radvaň

V teplárni Radvaň, ktorá patrí do portfólia skupiny STEFE, sa vyrába teplo a elektrina kombinovaným spôsobom. Po vstupe rakúskeho akcionára Energie Steiermark AG v polovici 90. rokov prešiel  zdroj postupne rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá pokračovala modernizáciou rozvodov tamojšieho CZT. Dnes Radvanská tepláreň zásobuje teplom tri veľké lokality v rámci Banskej Bystrice – sídliská Radvaň, Fončorda a Podlavice.

V teplárni Radvaň sa ročne vyrobí zhruba 250-tisíc GJ tepla. Spolu s ostatnými prevádzkami dodáva spoločnosť STEFE Banská Bystrica teplo pre 20-tisíc domácností.

Zdroj v Radvani disponuje tepelným inštalovaným výkonom 50 MWt a elektrický inštalovaný výkon predstavuje 5,2 MW. V teplárni sa tak nachádzajú tri horúcovodné kotly na zemný plyn (každý s výkonom 13,7 MW) a plynová turbína, ktorá okrem výroby tepla slúži aj na dodávku elektriny do elektrizačnej sústavy.

Detailný pohľad na plynovú turbínu TAURUS 60 v teplárni Radvaň.

Od roku 2011 sa spustila do prevádzky aj kotolňa na biomasu s tepelným výkonom 2×4 MW, ktorá sa nachádza priamo v areáli teplárne. Výrobu tepla spaľovaním drevnej štiepky zastrešuje externá spoločnosť. Kotolňa dnes vyrába zhruba polovicu bývalej produkcie Radvanskej teplárne. Okrem diverzifikácie palivovej základne sa rozšírenie o biomasu pozitívne prejavilo aj v stabilizácii cien tepla pre zákazníkov STEFE Banská Bystrica.

Pohľad „zhora“ na kotolňu na drevnú štiepku, ktorú prevádzkuje spoločnosť KA Contracting SK.

Hlavným zdrojom na výrobu tepla v Radvani je zemný plyn. „Z celkovej dodávky tepla pre obyvateľov tvorí zemný plyn približne 60 %, zvyšok sa pokrýva biomasou,“ vysvetľuje vedúci teplárne Stanislav Badinský.

Pri plánovaní výroby sa dispečing opiera o detailnú prognózu spotreby tepla u koncových odberateľov. V prípade výkyvov počasia, napríklad výrazného oteplenia, dokáže tepláreň okamžite zareagovať znížením alebo obmedzením tepla vyrábaného z plynu a uprednostnením biomasy. „Ak to bude v priebehu dňa potrebné, opäť sa spustia plynové kotly, ktoré vykryjú špičkový výkon,“ vysvetľuje spôsob regulovania výroby Badinský.

Obslužný personál pracuje v teplárni 24 hodín denne a stará sa o spoľahlivú prevádzku tohto energetického zdroja. „Momentálne tu sídli aj centrálny dispečing, ktorý zastrešuje a riadi prevádzku všetkých zariadení STEFE v meste,“ hovorí Ondrej Borguľa, generálny riaditeľ STEFE Banská Bystrica.

Zaujímavosťou sú elektrické skútre, ktoré využívajú zamestnanci STEFE na bezemisnú prepravu po meste a prispievajú tak malým kúskom k ochrane životného prostredia.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.