Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
LED  - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: energia.sk
2. januára 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Na čo myslieť pri výbere osvetlenia do domácnosti?

V priemernej domácnosti sa podľa výpočtov Slovenskej energetickej a inovačnej agentúry (SIEA) kedysi spotrebovalo na osvetlenie 15 až 20 % celkovej spotreby elektriny. Hoci sa pri výbere svetelného zdroja často rozhodujeme podľa ceny, cieľom by mala byť predovšetkým optimálna kvalita osvetlenia. Pri voľbe treba preto zohľadňovať tiež to, akú činnosť budeme pri danom osvetlení vykonávať.

Voľba umelého osvetlenia do domácnosti nepodlieha žiadnym zákonným normám. Ľudia sa preto rozhodujú samy alebo sa spoľahnú na rady dodávateľa, ktorý však nemusí byť aj svetelným odborníkom, čo býva často kameňom úrazu. Najmodernejšiu technológiu osvetlenia pre domácnosti dnes predstavujú LED svetelné zdroje, ktoré pomaly vytláčajú iné druhy technológií. Zdrojom svetla tzv. „lediek“ sú diódy vyžarujúce svetlo. V praxi ide o polovodičové elektronické súčiastky, pri ktorých dochádza k priamemu vyžarovaniu elektromagnetickej energie pri prechode elektrického prúdu.

Výhodou LED svietidiel je energetická efektívnosť. V porovnaní s klasickými žiarovkami ušetria až do 90 % elektriny. Úspornosť svetelného zdroja vyjadruje merný svetelný výkon, na základe ktorého sa určí jeho zaradenie do energetickej triedy. Ďalšou výhodou je vyššia životnosť, ktorej dĺžka závisí od druhu svietidla a uvádza sa v hodinách. Svetlo, ktoré vyžarujú, je navyše po celú dobu ich životnosti rovnaké. LED žiarovky sa rozsvietia ihneď po zapnutí, maximálny jas dosiahnu zvyčajne už za 0,2 sekundy a dobre zvládajú časté zapínanie a vypínanie.

Aké vlastnosti zohľadniť pri výbere?

Na trhu sa dnes nachádza nepreberné množstvo typov LED žiaroviek s rôznymi špecifikáciami. Okrem príkonu sa pri uvažovaní o type osvetlenia zamerajte aj na index farebného spektra (Ra). Tento údaj hovorí o tom, ako hodnoverne sa zobrazujú farby osvetlených predmetov. Čím je hodnota indexu bližšie k číslu 100, tým je svetlo bližšie k prirodzenému dennému svetlu. V domácnosti sa napríklad odporúča index farebného spektra minimálne na úrovni 60 a vyššie.

Pri obyčajných LED svetelných zdrojoch sa hodnota Ra pohybuje okolo 70 až 80. V tých priestoroch, kde sa zdržujeme iba krátkodobo to plne postačuje. No v miestnostiach, v ktorých trávime viac než 4 hodiny denne, by sme mali v našom záujme zabezpečiť plnospektrálne svetlo s indexom podania farieb minimálne 90. Zohľadniť to treba najmä pri voľbe osvetlenia do kuchyne alebo detskej izby.

K dosiahnutie kvalitného a zdraviu prospešného umelého osvetlenia v našich domácnostiach dobre poslúžia tzv. svetelné stropy. Tvorené sú LED svetelnými zdrojmi s indexom farebného spektra na úrovni vyše 90, ktoré dokážu vyvážene rozptyľovať svetlo do veľkého priestoru a tiež hodnoverne imitovať denné svetlo.

Pri výbere treba dbajte aj na farebnú teplotu svetla. Zorientovať sa dá jednoducho podľa údaju o teplote chromatickosti, ktorá sa uvádza v jednotkách – Kelvinoch (K). Základné rozdelenie rozlišuje tri druhy farieb – studenú bielu (viac než 5300 K), neutrálnu (medzi 3300 a 5000 K) a teplú bielu (nižšia ako 3300 K). Teplé svetlo sa hodí do priestorov, ktoré využívame skôr na oddych. Viac studené farby sú zase vhodné do pracovného prostredia, lebo vďaka nim vnímame ostrejšie a jasnejšie.

Jedným z dôležitejších charakteristík je svetelný tok, ktorý sa udáva v lumenoch (lm). Jednotka definuje, koľko svetla dokáže daný zdroj vyžiariť pri maximálnom výkone za jednu sekundu. Modelový príklad LED zdroja s príkonom 9,5 MW, ekvivalent klasickej 60 W žiarovky, disponuje svetelným tokom 806 lumenov.

Orientovať sa môžete aj podľa iných informácií ako je napríklad počet spínacích cyklov. Z takéhoto údaju sa dozviete počet zapnutí a vypnutí, ktoré je daný zdroj schopný vydržať. Rýchlosť rozsvietenia zase definuje, ako rýchlo dosiahne zdroj výkon 60 %. Užitočným údajom je veľkosť vyžarovania svetla. Smerové svetelné zdroje majú uhol vyžarovania menší než 120 stupňov, rozptyl bodových svetiel sa pohybuje od 20 do 50 stupňov. Na obale tiež zistíte, či konkrétny svetelný zdroj disponuje schopnosťou stmievania. Nepodceňte taktiež správnu veľkosť pätice.

Kuchyňa a jedálenský kút

Každá miestnosť v našom domove má inú funkciu a teda aj iné požiadavky na osvetlenie. Jednou z miestností, kde členovia rodiny trávia pomerne veľa času je kuchyňa. Návrh osvetlenia by mal preto byť nielen dizajnovo atraktívny, ale aj praktický. Pre kuchyňu sa vo všeobecnosti neodporúča jeden centrálny zdroj. Ideálna je kombinácia bodového a všeobecného osvetlenia. Kľúčovým priestorom je kuchynská linka. Snažte sa umiestniť svetelné zdroje tak, aby bola zabezpečená dobrá viditeľnosť na pracovnej ploche počas prípravy pokrmov. Zvoliť môžete bodové alebo lineárne osvetlenie. Vhodné je zabudovať priamo do dolnej poličky kuchynskej linky LED pás, ktorý poskytne rozptýlené svetlo.

Neoddeliteľnou súčasťou väčšiny kuchýň je jedálenský kút. Dbajte na to, aby sa svetelný zdroj s priamym rozložením svetelného toku umiestnil čo najnižšie nad dosku ale zároveň tak, aby si oproti sediaci členovia rodiny videli do tváre. Svietidlo by z tohto dôvodu nemalo byť v zornom poli sediacich osôb, musí byť kryté tienidlom. Pozor na nízky index podania farieb. Ten by počas prípravy jedál mohol v extrémnom prípade spôsobiť až to, že zjete pokazené mäso či zhnitú zeleninu.

Obývačka

V obývacej izbe trávime veľa času a slúži primárne na oddych. Spôsob, ako bude osvetlená by mal preto zohľadňovať naše osobné preferencie, ale aj funkčnosť. Aj v tomto prípade by ste nemali zostať len pri jednom centrálnom svetelnom zdroji, ale vhodne ho doplniť bodovými svetlami. Skúsiť môžete tiež všeobecné osvetlenie, ktoré je možno regulovať a prispôsobiť tak rôznym príležitostiam. Snažte sa docieliť teplejšie farby, ktoré môžu pozitívne pôsobiť na našu náladu a navodiť relaxáciu.

Detská izba

Zvláštnu pozornosť venujte osvetleniu v detskej izbe. Tá má totiž multifunkčné využitie, slúži na hranie, učenie, ale aj ako spálňa. Ako deti rastú a vyvíjajú sa, menia sa aj požiadavky na správne osvetlenie. Všeobecné osvetlenie doplňte bodovým. V útlom veku treba pozornosť venovať podlahe, kde sa odohráva väčšina činností dieťaťa. Neskôr pre školopovinné ratolesti sa treba zamerať na pracovný stôl, ktorý by mal disponovať polohovateľným svietidlom na opačnej strane, ako dieťa píše. Ak dieťa rado číta pred spaním, určite mu zaobstarajte svietidlo blízko postele. Viac než v iných častiach bytov a domov by ste mali dbať aj na bezpečnosť.

Správny výber osvetlenia nepodceňte ani v iných miestnostiach vášho domova. V kúpeľni sú kľúčové bodové svietidlá v oblasti zrkadla, pred ktorým vykonávame hygienu. Tu treba docieliť najmä hodnoverné podanie farieb. Za zmienku stojí osvetlenie spálne, ktoré si prispôsobte tak, aby bol váš deň plný energie.

© Text a foto: energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.