Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Aj kvapka oleja sa ráta - Slovnaft
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Aj kvapka oleja sa ráta - Slovnaft (ilustračný záber) Zdroj: Slovnaft
20. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Na čerpacej stanici SLOVNAFT môžete odovzdať použitý kuchynský olej

Dnes sa v celej Európe zbiera, separuje a upravuje odpad rôznymi spôsobmi. Postupne sa ľudia naučili separovať plasty, sklo a papier. No jedna z odpadových surovín z našich domácností stále končí nevyužitá v kuchynských drezoch a kanalizácii, ktorú postupne upcháva. Preto sa SLOVNAFT a Rest Oil rozhodli pre pilotný projekt zberu požitého kuchynského oleja z domácností, aby ukázali, že aj táto odpadová surovina  má svoje využitie. Počas 12 týždňov od soboty 21. mája 2011 bude možné odovzdať v stanovenom čase použitý rastlinný olej priamo do zberného vozidla pristaveného na vybraných čerpacích staniciach SLOVNAFT. Projekt štartuje v Bratislave na čerpacej stanici na Bajkalskej ulici (Tri Veže), kde v sobotu 21. mája 2011 bude pristavené zberné vozidlo v čase od 10.00 do 15.00 h. Následne každú ďalšiu sobotu sa bude zber opakovať v 6 mestách na západnom Slovensku až do 6. augusta 2011.

Na odovzdanie sú vhodné všetky typy rastlinných olejov (slnečnicový, repkový, ľanový a pod.), ktoré zostanú v  domácnostiach po vysmážaní na panvici alebo vo fritéze, prípadne oleje slúžiace ako nálev potravín (sušené paradajky, ryby v konzerve, syry a pod.)  Použité živočíšne tuky nie sú na ďalšie spracovanie vhodné, pretože pri chladnutí tuhnú. 

Olej je možné odovzdať v klasických PET fľašiach. Aj tie budú v rámci projektu separované a ekologicky recyklované. „Nechceme, aby sa PET fľaše mastné od oleja po odovzdaní povaľovali na smetisku, preto sme mysleli aj na to. Ľudia môžu túto starosť nechať na nás,“ povedal Peter Cmar, obchodný manažér spoločnosti Rest Oil. Existujú aj špecializované nádoby priamo  na zber oleja,  ktoré sú vyrobené z recyklovaného materiálu a majú sitko zachycujúce prípadné nečistoty z použitého  oleja. Tieto nádoby sú dostupné na vybraných čerpacích staniciach SLOVNAFT.

Rastlinný olej je cenná priemyselná surovina, využiteľná v rôznych odvetviach ako sú potravinársky priemysel, doprava, energetika, lesníctvo a pod.  Aj použitý olej sa dá ďalej spracovať a plnohodnotne využiť. Modernými sacími vozidlami alebo zberom do vlastných kontajnerov či sudov sa iba v Rakúsku denne zozbiera niekoľko ton použitého kuchynského oleja na opätovné využitie. Na Slovensku však doposiaľ takáto iniciatíva pre domácnosti chýbala.  „Rastlinné a živočíšne oleje, podobne ako iný potravinársky odpad vhodný napríklad na fermentáciu pre výrobu bioplynu, nemajú čo hľadať v často preťažených kanalizačných systémoch našich miest,“ hovorí Miroslav Dolnák z útvaru Obnoviteľných zdrojov SLOVNAFT, a.s. „Podľa mnohých environmentalistov ešte horšia situácia je na slovenských dedinách, hlavne tam, kde chýbajú žumpy a tento odpad končí priamo v potokoch a riekach,“ doplnil.

Olej zozbieraný na čerpacích staniach bude následne spracovaný a ekologicky zhodnotený na ďalšie použitie ako biozložka pri výrobe motorových palív. „Ak nechceme, aby boli biozložky v palivách len predmetom kritiky za vysoké ceny potravín, musíme ich produkovať aj z alternatívnych surovinových zdrojov,“ vysvetľuje Miroslav Dolnák. „Použité kuchynské oleje sú ideálnou príležitosťou. Olej, ktorý by skončil v odpade a ničil životné prostredie, sa vďaka vnímavým ľuďom, separujúcim aj kuchynský olej, zmení na materiál chrániaci našu prírodu,“ dodáva.

Vyzbieraný a dočistený kuchynský olej následne spracuje leopoldovská spoločnosť MEROCO, ktorá vlastní špičkové technológie na výrobu biozložky do motorovej nafty. Z jedného litra použitého oleja tak dokáže vyrobiť až 9 decilitrov biozložky.

Rastlinný olej je v rámci pilotného projektu „Aj kvapka oleja sa ráta“ možné odovzdať v pravidelných intervaloch na vybraných čerpacích staniciach SLOVNAFT:

Bratislava – Bajkalská:                  21.5., 25.6., 30.7. od 10.00 h do 15.00 h
Nitra – Baničova:                            4.6., 9.7., 6.8.           

od 10.00 h do 14.00 h
Nové Zámky – Výpalisko:             18.6., 23.7.        

od 10.00 h do 14.00 h
Pezinok – Bratislavská:                 28.5., 2.7.            

od 10.00 h do 13.30 h
Pezinok – Bratislavská:                 11.6., 16.7.                  

od 10.00 h do 14.00 h
Trnava – Bučianska:                     28.5., 2.7.                 

od 15.00 h do 19.00 h

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.