Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
23. februára 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Na ceny elektriny sa začali sťažovať už aj samotné firmy

Ceny elektrickej energie začínajú prekážať aj samotným podnikateľom. Podľa členov Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ),  „vysoké ceny negatívne vplývajú na podnikateľské prostredie a znižujú konkurencieschopnosť slovenských firiem.“ Podľa RÚZ hlavným dôvodom vysokých cien elektriny na Slovensku sú predovšetkým neúmerne vysoké distribučné a prenosové poplatky a zle nastavená a neefektívna regulácia cien.

„Druhá najvyššia cena elektrickej energie významne oslabuje pozíciu slovenských firiem voči ich konkurencii v Európskej únii. Apelujeme preto na vládu SR, aby prehodnotila súčasný systém regulácie cien v energetike s cieľom zabezpečiť cenu elektriny, ktorá umožní firmám ľahšie prekonať stále trvajúce následky hospodárskej krízy a obstáť v tvrdom konkurenčnom boji v rámci Európskej únie,“ konštatoval prezident RÚZ Marián Jusko.

Drahé sú prenos a distribúcia

Slovensko má podľa štúdie Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR jedny z najvyšších cien elektriny pre firmy v Európskej únii. Možnosti znižovania konečnej ceny vidí inštitút znižovaním poplatkov v segmente distribúcie a prenosu, kde existujú prirodzené monopoly – prevádzkovatelia distribučných sústav a Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Podľa Asociácie prenosových sústav bol na Slovensku v roku 2010 súčet prenosových taríf a iných poplatkov celkovo najvyšší v rámci sledovaných krajín.

Priestor na znižovanie cien energií vidí aj minister hospodárstva Juraj Miškov. „Myslíme si, že je priestor na zníženie cien energií. Vo vzťahu k Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) budeme deklarovať, aby nastavil regulačnú politiku tak, aby monopoly nemali žiadne neprimerané zisky,“ povedal minister Miškov na utorňajšej tlačovej besede po rokovaní s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom a premiérkou Ivetou Radičovou o cenách potravín.

Holjenčík: Dôvodmi sú minulá privatizácia, jadrový fond a OZE

„Nie je pravda, že Slovensko má najvyššie ceny energií,“ reagoval šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík. Podľa neho v oblasti dodávky elektriny a plynu domácnostiam má Slovensko ceny nižšie ako je európsky priemer. „Distribučné poplatky sú tiež pod priemerom Európskej únie. Vyššie sú len ceny za prenos elektriny, ale to len v dôsledku začlenenia 110 kV sústavy počas privatizačného procesu do distribučných sietí a nie do prenosovej sústavy, ako je to v ostatných štátoch,“ dodal Holjenčík.

Minister Miškov podľa šéfa regulačného úradu zabudol uviesť, že podstatný nárast cien elektriny pre podnikateľov spôsobilo netransparentné stanovenie poplatku za odvod do jadrového fondu, či podpora živelnej výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.