Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Tankovanie paliva-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
28. júla 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Motoristi na Slovensku v 29. týždni tankovali 14. najdrahší benzín s daňou v EÚ

„Na Slovensku čerpali motoristi 16. najdrahšiu motorovú naftu s daňou v rámci Európy, a to za 1,333 eura/l,“ informoval internetový portál benzin.sk. Slovensko sa tak po viac ako dvoch mesiacoch posunulo z 15. miesta v rebríčku najnižších cien benzínov Európskej únie. Stúplo o jedno miesto na 14. V rebríčku najnižších cien nafty je SR po minulom týždni na 12. mieste.

Benzín mali z okolitých krajín voči SR v Poľsku lacnejší o 0,144 eura na liter a naftu lacnejšiu o 0,088 eura na liter. „V Rakúsku stál benzín o 0,053 eura menej na liter ako u nás, nafta viac o 0,012 eura.“ V Čechách mali drahší benzín o 0,002 eura a naftu drahšiu o 0,097 eura. „V Maďarsku tankovali o 0,010 eura lacnejší benzín ako u nás a naftu drahšiu o 0,052 eura.“

Najdrahší benzín s daňou v EÚ mali v Grécku, kde motoristi v priemere zaplatili 1,710 eura/l. Najlacnejší benzín s daňou v EÚ bol v Bulharsku, motoristi tam v priemere zaň platili 1,219 eura/l.

Najdrahšiu naftu s daňou v EÚ kupovali vo Veľkej Británii, kde motoristi v priemere zaplatili 1,586 eura/l. Najlacnejšiu naftu s daňou v EÚ zaznamenali v Luxembursku, spotrebitelia tam v priemere zaplatili 1,192 eura/l.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 7,4 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je oproti SR vyššia o 5,1 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 2,6 centu za liter nižšiu hodnotu ako priemer v únii. Nafta bez daní je v SR v porovnaní s priemerom únie lacnejšia o 0,5 centu za liter.

Ceny benzínov a nafty v Európskej únii v priemere rastú, no už nie tak výrazne, ako v predchádzajúcich týždňoch. Ako ďalej informoval internetový portál natankuj.sk, benzíny za týždeň zlacneli v štyroch štátoch únie, zdraželi v 18. Ceny nafty sa v únii znížili taktiež v štyroch krajinách, stúpli v 20. Najvýraznejší rast cien benzínov aj nafty zaznamenal portál v Maďarsku a v Rumunsku. Naopak najviac zlacneli obe pohonné látky v Írsku a vo Veľkej Británii.

Energia, TASR, SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.