Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
LNG tanker loď - istock
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto.com (licencia pre energy online
21. júla 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Moskva: Total smie investovať do produkcie LNG v ruskej Arktíde

„Kontrakt na prevzatie 20,5-% podielu v projekte Yamal LNG firmou Total bol schválený,“ povedal Andrej Tsarikovskij, zástupca riaditeľa Federálnej protimonopolnej služby po schôdzke vládnej komisie pre zahraničné investície.

Total potreboval súhlas Moskvy na vstup do lukratívneho projektu Yamal LNG ruskej plynárenskej firmy Novatek, v ktorej Francúzi kúpili v apríli 12-% podiel. Rusko totiž ložiská uhľovodíkov a ich ťažbu považuje za strategickú záležitosť. Novatek, v ktorom chce Total zvýšiť svoj podiel do troch rokov na 19,4 %, vlastní licencie na ťažbu jedných z najbohatších ložísk zemného plynu na severozápadnej Sibíri. V regióne sa údajne nachádza približne 1,3 bilióna kubických metrov (m3) plynu a takmer 52 mil. ton plynového kondenzátu.

Novatek pôvodne odhadol investície do projektu približne na 20 miliárd USD, no podľa ruského premiéra Vladimira Putina, ktorý komisii predsedal, celkový objem investícií dosiahne až takmer 36 miliárd USD (25,34 miliardy eur).

Projekt počíta s výstavbou terminálu LNG na polostrove Jamal, ktorý chcú spustiť do prevádzky v roku 2016. Na začiatku by mal produkovať ročne asi 5 miliónov ton skvapalneného plynu, do roku 2018 by sa produkcia mala zvýšiť na 15,5 milióna ton LNG. „Vďaka tomuto projektu sa zlepší pozícia Ruska na trhu so skvapalneným zemným plynom,“ povedal Putin na tlačovej konferencii v Moskve.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.