Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Francúzsko štrajk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Alexandre Moreau Photography (licencia Creative Commons)
11. októbra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

Mníchovčania protestovali proti jadrovej energii

Námestie Odeonplatz v Mníchove sa stalo miestom konania demonštrácie proti predĺženiu životného cyklu atómových elektrární v krajine. Na znak nesúhlasu voči jadrovej politike nemeckej vlády vytvorili účastníci ľudskú reťaz dlhú desať kilometrov, informuje Deutsche Welle. Údaje organizátorov hovoria až o 50 tisíc protestujúcich, polícia zhruba o polovici.

Do protestu sa zapojilo aj niekoľko politických strán. Medzi inými socialisti z SPD a nemeckí Zelení. Spolu s občianskymi aktivistami volali po opustení energie z jadra a prechodu k obnoviteľným zdrojom energie, píše DW. „Demonštrácia opäť raz ukázala, že obyvateľstvo jednoducho neakceptuje lobby vládnej koalície v prospech jadrových firiem,“ skonštatoval Sigmar Gabriel, šéf socialistov z SPD. 

Nemecký vládny kabinet Gerharda Schrödera v roku 2000 rozhodol o postupnom vyradení jadrových elektrární v Nemecku z prevádzky. Stať sa tak malo do roku 2021. No vláda Angely Merkelovej začiatkom septembra rozhodla o predĺžení životnosti jadrových reaktorov o ďalších 12 rokov. Rozhodnutie sa dotýka celkom 17 elektrární.

V samotnom Bavorsku sa nachádza päť atómových elektrární. Najkontroverznejšou z nich je Isar 1 neďaleko Mníchova, ktorá je v prevádzke už od roku 1977.

S predĺžením životnosti reaktorov nesúhlasí väčšina nemeckých občanov. Podľa prieskumu zo septembra 2010 je proti predĺženiu až 61 % opýtaných.

Spolková krajina Bavorsko protestuje aj proti rozšíreniu jadrovej elektrárne v českom Temelíne. Ministerstvo životného prostredia nedávno požiadalo Česko o zverejnenie ďalších podkladov. Problém pre Bavorsko predstavujú najmä bezpečnostné schránky, ktoré majú chrániť dva nové atómové bloky.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.