Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Juraj Miškov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov
7. februára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Miškov: Odstupné pre šéfov v štátnych podnikoch bude mať nové pravidlá

Minister hospodárstva Juraj Miškov chce obmedziť možnosti štátnych nominantov v podnikoch s majetkovou účasťou štátu poberať odstupné. Návrh uznesenia reaguje na neštandadne vysoké odmeny, ktoré podľa kolektívnej zmluvy patria bývalým koaličným nominantnom v košických teplárňach. „Nominanti štátu v predstavenstvách a dozorných radách nebudú mať nárok na žiadne odstupné,“ vysvetlil minister. 

Štátni nominanti, ktorí majú aj pracovnoprávny vzťah s podnikom, napríklad funkciu generálneho riaditeľa, budú mať nárok na maximálne trojmesačné odstupné bez ohľadu na kolektívnu zmluvu. Ako dodal minister, návrh uznesenia predloží aj na dnešnej Koaličnej rade. „Predpokladám súhlas všetkých koaličných partnerov,“ dodal Miškov.

Opatrenie by mohlo nadobudnúť účinnosť okamžite

Ak by vláda uznesenie prijala, podľa Miškova môže v štátnych podnikoch začať platiť prakticky okamžite. V podnikoch, kde má štát napríklad 51-percentný podiel, bude potrebné zvolať valné zhromaždenie. Podľa Miškova by však aj v týchto prípadoch mohlo byť uznesenie účinné do 30. júna tohto roku.

Strana SaS už teraz necháva svojich nominantov pri nástupe do funkcie podpísať prehlásenie o tom, že sú ochotní upraviť svoje odstupné v dodatku k pracovnej zmluve na štandardnú úroveň. Takéto vyhlásenie podpísal aj súčasný generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Teplárne Košice Miroslav Nosáľ.

Sulík zároveň upozornil, že odstupné vo výške 90.000 eur bolo zatiaľ vyplatené len bývalému generálnemu riaditeľovi teplární Jánovi Podhorskému (nominant SDKÚ-DS). Stalo sa tak dokonca bez súhlasu Fondu národného majetku (FNM). V prípade nominantov SaS Ivana Zicha a exriaditeľa finančného úseku Martina Borovského FNM po konzultácii so Sulíkom vyplatenie odstupného pozastavil dovtedy, kým sa právne nedorieši, či je výška odstupného oprávnená.

„Je to systémová chyba, ktorú celý čas nikto neriešil. Po polroku od prevzatia vlády prichádzame s riešením,“ doplnil Sulíka Miškov, podľa ktorého dvadsať rokov nikomu vyplácanie vysokých odstupných nevadilo. Sulík ho doplnil, že by bolo zaujímavé, ak by tepláreň zverejnila odstupné nominantov Smeru-SD, ktorí tam pôsobili za bývalej vlády.

Strana SaS vyzvala bývalých šéfov TEKO na vrátenie odstupného

Poslanecký klub SaS už 4. februára verejne vyzval koaličných nominantov, ktorí riadili Teplárne Košice (TEKO), a.s., na vrátenie odstupného. Klub tak verejne vyzval nominanta SDKÚ-DS Jána Podhorského, aby TEKO vrátil 90.000 eur, ktoré získal ako odstupné za 40 dní vo funkcii riaditeľa. Rovnaké odstupné by mal získať za štvormesačné pôsobenie vo funkcii aj nominant SaS Ivan Zich. Poslanecký klub SaS ho 4. februára vyzval, aby peniaze odmietol prevziať, prípadne sa ich zriekol.

Zich bol odvolaný z postu predsedu predstavenstva TEKO k 21. decembru minulého roka. Jeho odvolaním sa ukončilo funkčné obdobie krízového manažmentu v teplárňach. „Krízový manažment svoje ciele naplnil a odovzdáva kompetencie novému vedeniu, ktoré bude spoločnosť zodpovedne a odborne riadiť aj naďalej,“ informovala v januári 2011 hovorkyňa ministerstva hospodárstva Daniela Piršelová.

Krízový manažment TEKO mal za úlohu preveriť najväčšie investičné akcie, vypovedanie pre spoločnosť nevýhodných zmlúv, ako aj zastavenie obstarávania vyplývajúceho zo súťaží podľa interných predpisov. Výsledkom jeho činnosti mal byť očakávaný zisk pred zdanením za minulý rok na úrovni 2,2 milióna eur, čo je dvojnásobok v porovnaní s rokom 2009.

Aktuálne je predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom TEKO Miroslav Nosál. Do tejto funkcie ho vymenoval Fond národného majetku (FNM) ako jediný akcionár spoločnosti začiatkom februára. V krátkom čase išlo pritom už o tretiu výmenu na tomto poste.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.