Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Euro centy - mince
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skSITA

Ministerstvo financií odporúča predať štátne teplárne

Pondelok – 31.1.2011

Európska únia:

Členské krajiny EÚ  by mali investovať viac financií do rozvoja OZE, vyplýva z opdorúčania Európskej komisie. Podľa komisára EÚ pre energetiku Gunthera Oettingera sa musia investície zdvojnásobiť, v opačnom prípade sa stanovené ciele do roku 2020 nepodarí splniť. (viac informácií)

Svet:

ČEZ má v pláne predať svoje obchodné aktíva v Turecku. Získané peniaze z predaja chce firma investovať doma v Českej republike. Koncern vlastní v Turecku spolu s domácou Akkok Group zhruba trojštvrtinový podiel v spoločnosti Akenerji a firmu Akcez. (viac informácií)

Ruská spoločnosť Alfa-Acces-Renova (AAR), ktorá je partnerom BP v spoločnom podniku TNK-BP,  chce zrušiť nedávno podpísaný kontrakt o spolupráci medzi BP a Rosnefť. Dôvodom je ustanovenie v zmluve, podľa ktorého spoločný podniuk TNK-BP výhradným aktérom pre aktivity BP v regióne Ruska a Ukrajiny. (viac informácií)

OPEC podrobne sleduje udalosti posledných dní v Egypte. Ropný kartel je pripravný operatívne zvýšiť dodávky ropy v prípade nedostatku komodity na trhu, ubezpečil generálny tajomník Abdalláh al-Badrí. (viac informácií)

Tendre ruského Gazpromu sú skorumpované. Podľa ruskej tlače sa verejné zákazky plynárenského monopola prerozdeľujú známym premiéra Vladimíra Putina alebo blízkym firmám vrcholového manažmentu koncernu.  (viac informácií)

Utorok – 1.2.2011

Slovensko:

Ministerstvo hospodárstva bude informovať verejnosť o trase ropovodu do Rakúska až v záverečnej fáze rozhodovania sa, pravdepodobne v prvom štvrťroku 2011. Trasa ropovodu Bratislava-Schwechat bude spĺnať všetky platné normy a bude v súlade s vládnym programom, ubezpečilo ministerstvo. Reagovalo tak na vyhlásenia predstaviteľov OZ Proti ropovodu cez Žitný ostrov, ktorý kritizoval nedostatok informácií stave o progrese tohto projektu. (viac informácií)

Atómová elektráreň v Mochovciach prešla previerkou Svetovej asociácie jadrových prevádzkovateľov (WANO), ktorá sa uskutočnila koncom januára. Previerka sa uksutočnila na žiadosť elektrárne. (viac informácií)

Šesť slovenských štátnych teplárenských spoločností by sa malo privatizovať. Vyplýva to z analýzy Fondu národného majetku (FNM), ktorá vavrhuje ich 100 % odpredaj. Prechod teplární do súkromných rúk je vraj pre štát výhodnejší ako dividendy z ich zisku.. Súčasná hodnota teplární sa pohybuje medzi 160-200 mil. eur. (viac informácií)

Európska únia:

Kláštor Mont-Saint-Michel vo Francúzsku možno príde o status chránenej pamiatky svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Dôvodom je plánovaná výstavba šiestich veterných parkov v jeho blízkosti. Definitívne sa o osude kláštora rozhodne na zasadaní rady UNESCO v júni v Bahrajne. (viac informácií)

Svet:

Európske a americké ropné firmy obmedzujú ťažbu v Egypte v dôsledku politických nepokojov v krajine. Napr. britský koncern BP už evakuoval svojich zamestnancov, ale ťažbu úplne neprerušil. Rovnako sa zachoval aj španielsky Gas Natural. (viac informácií)

Streda – 2.2. 2011

Slovensko:

Štátne teplárne nehospodária efektívne a mali by sa privatizovať, myslís si minister financií Ivan Mikloš. Materiál Fondu národného majetku (FNM) a ministerstva financií, ktorý zdôvodňuje predaj teplárenbských spoločností, sa stiahol z rokovania vlády na žiadosť ministra pôdohospodárstva. Zaoberať sa ním bude koaličná rada v pondelok (7.2.). (viac informácií)

Európska únia:

Britský súd zablokoval dohodu o spolupráci britského koncernu BP s ruským ropnm producentom Rosnefť. Vyhovel tak argumentom spoločnosti AAR, ktorá upozorňovala na nelegálnosť takéhoto partnerstva. (viac informácií)

Britský koncern BP chce do roku 2012 predať dve ropné rafinérie v USA. Dôvodom je získanie finančných prostriedkov na kompenzácie po ekologickej havárie v Mexickom zálive v minulom roku. (viac informácií)

Svet:

Mirek Topolánek sa nestane šéfom Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA). Stiahnutie jeho kandidatúry oznámil český premiér Petr Nečas. Jedinou kandidátkou za EÚ sa tak stane bývalá holandská ministerka hospodárstva Maria van der Hoven, ktorá bude o tento post súťažiť so súčasným generálnym riaditeľom IEA Japoncom Nobuom Tanakom. (viac informácií)

Udalosti v Egypte zatiasľ nemali zásadný vplyv na svetový trh s ropou. Vyplýva to z vyhlásenia Medzinárodnej energetickej agfentúry (IEA). (viac informácií)

Štvrtok – 3.2.2011

Slovensko:

Výstavba paroplynovej elektrárne v Nitra sa nakoniec neuskutoční. Investor sa po vypracovaní analýz rozhodool, že paroplynový cyklus a nahradí vysokoúčinnými plynovými motormi. (viac informácií)

Európska únia:

Časť členských krajín EÚ obnoví koncom týždňa obchodovanie s emisnými povolenkami. K prerušeniu prišlo po hackerských útokokoch na národné registre. V Česku sa takto stratilo viac než milión povoleniek. (viac informácií)

Inštalovaný výkon solárnych elektrární v Česku dosiahol v roku 2010 1.820 MW. Informáciu zverejnil Energetický regulačný úrad (ERÚ). (viac informácií)

Piatok – 4.2. 2011

Slovensko:

Odstupné vo výške 90.000 eur pre bývalého šéfa Teplární Košice Ivana Zicha považuje predseda parlamentu Richard Sulík za nehoráznosť. Zich bol nominantom strany SaS a v tejto funkcii pôsobil len 21 dní. Podľa predsedu strany SMER-SD bolo vyplatenie odmeny pre Zicha úmyselným krokom, ktorý má slúžiť ako argument pre privatizáciu štátnych teplární. (viac informácií)

Vznik regulačnej komisie v rámci Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) môže znamenať koniec nezávislosti slovenského regulátora. Vyhlásil to včera bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Problémom podľa neho jeho, že členov nového orgánu budú menovať vládni ministri, čím sa môže stať nástrojom v rukách politikov. Návrh novely zákona o sieťových odvetviach sa momentálne prerokúva v NR SR. (viac informácií)

Európska komisia má novú pracovnú skupinu, ktorá slúži na koordináciu plynovodného prepojenia sever-juh. Tvorí ju šesť krajín bývalého východného bloku, medzi nimi aj Slovensko. Skupina má odstrániť administratívne prekážky a vytvoriť vhodný legislatívny rámecpre realizáciu projektov. (viac informácií)

Svet:

Mexický  záliv sa dokáže spamätať po minuloročnej ekologickej havárie v priebehu dvoch rokoch. Tvrdí to štúdia vedcov z Texasského univerzitného systému. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.