Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Jadro - chladiaca veza
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / HeyRocker (licencia Creative Commons)
5. januára 2011 Jadrová energia od Energia.skTASR

Minister Miškov zvažuje predaj časti JAVYS-u

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), a.s., môže čiastočne prejsť do súkromných rúk. Pre denník Hospodárske noviny (HN) to potvrdil minister hospodárstva Juraj Miškov, pre ktorého je to jedna z ciest, ako zlepšiť hospodárenie firmy. „Zbavila by sa činností, ktoré JAVYS nepotrebuje,“ hovorí minister.

Medzi nimi by podľa analytika ESI Petra Marčana mohlo byť napríklad spracovanie jadrového odpadu. „Vo svete sú súkromné spoločnosti, ktoré to zabezpečujú,“ vysvetľuje.

Koľko by na tom štát získal, je zatiaľ otázne. Exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek odhadol hodnotu celej firmy na stámilióny eur. Miškovov rezort by však podľa neho na takejto privatizácii zarábať nemal a mal by firmu ponechať vo vlastníctve štátu: „JAVYS je výnimočná spoločnosť. Môžu z nej získať peniaze bez podnikateľského rizika,“ hovorí exminister.

Absolútnu podporu nemá Miškov ani v koaličnom KDH. „Vyberanie nejakých hrozienok v tomto okamihu podľa mňa nie je schodná cesta,“ povedal poslanec Alojz Přidal. Ten však pripustil, že svoj názor zmení, ak uvidí analýzu výhodnosti, ktorú Miškov pripraví do troch mesiacov.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.