Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
uhlie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/[sic] (licencia Creative Commons)
18. septembra 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Mimovládky žiadajú vládu o zrušenie podpory ťažby a spracovania uhlia

Organizácia Greenpeace Slovensko poslala včera predsedovi vlády Robertovi Ficovi výzvu 26-tich mimovládnych organizácií, v ktorej ho žiadajú, aby vláda zrušila uznesenie na štátnu podporu ťažby a spracovania uhlia použitím výnosov z aukcií emisných kvót. Ako informovala hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová, organizácie zároveň žiadajú podporu tvorby zelených pracovných miest, a to najmä vytvorením Programu na úspory energie a využitie obnoviteľných zdrojov energie. Podľa mimovládok by takáto podpora mala smerovať najmä do kritických regiónov, ktoré sú postihnuté napríklad ťažbou hnedého uhlia.

„Zásadne nesúhlasíme s tým, aby Slovenská republika využila prostriedky od znečisťovateľov na opätovnú podporu zvyšovania emisií skleníkových plynov,“ uviedol koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Pavol Široký. Peniaze z nového systému obchodovania s emisiami v rokoch 2013 až 2020 by mali byť podľa európskej smernice prioritne využité na opatrenia vedúce k ďalšiemu znižovaniu emisií CO2. Ide napríklad o úspory energií, obnoviteľné zdroje energie alebo adaptácie na prebiehajúce klimatické zmeny. „Podporiť z týchto peňazí spaľovanie uhlia je absurdné a ide proti základnej logike obchodovania s emisiami,“ dodal Široký.

Mimovládne organizácie žiadajú slovenskú vládu, aby namiesto podpory uhoľného biznisu nasmerovala tieto prostriedky do programu, ktorý v júli predstavil Greenpeace ministerstvu životného prostredia aj ministerstvu hospodárstva. „Cieľom programu má byť podpora úspor energie, predovšetkým zatepľovania v domácnostiach a vo verejných budovách,“ priblížila Szabová s dodatkom, že program by okrem iného dokázal vytvoriť približne 10-tisíc pracovných miest, zlepšiť sociálnu situáciu v približne 200-tisíc domácnostiach a znížiť spotrebu primárnych zdrojov energií o tri až štyri percentá. Podobný program využívajúci práve prostriedky z obchodovania s emisiami dokázal v Nemecku vytvoriť viac ako 200-tisíc pracovných miest a v Čechách okolo 19-tisíc pracovných miest.

Vláda plánuje namiesto rozvoja zelených pracovných miest v regiónoch, kde sa ťaží hnedé uhlie, podporiť ekonomicky nerentabilný a sociálne rizikový biznis. „Myslíme si, že len umelo udržiava neuspokojivý stav v dotknutých regiónoch, namiesto toho, aby začala riešiť, ako z dlhodobého hľadiska pomôcť miestnym občanom,“ vysvetlil Pavol Široký. „Čím skôr sa začnú hľadať nové možnosti zamestnanosti a ozdravenie týchto regiónov, tým ľahšia bude zmena,“ dodal. Program práve tieto možnosti ponúka.

Vláda SR schválila 5. septembra uznesenie, podľa ktorého má minister životného prostredia Peter Žiga v spolupráci s ministrom hospodárstva pripraviť schému štátnej pomoci pre použitie výnosov z aukcií emisných kvót. „Zisk z predaja emisií by mal smerovať na podporu energetických zariadení na výrobu elektriny a tepla, prevádzkovaných vo všeobecnom hospodárskom záujme,“ uzavrela hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.