Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Miklos
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ivan Mikloš Foto: energia.sk
2. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Mikloš: Štátne teplárne nehospodária efektívne

Materiál rezortu financií a Fondu Národného majetku (FNM), ktorý navrhuje 100 % odpredaj štátnych teplární, sa dnes vypustil z programu rokovania vlády. Podľa ministra financií Ivana Mikloša je však predaj ekonomicky výhodnejší ako dividendy. O budúcnosti šiestich teplárenských spoločností sa rozhodne na stretnutí koaličnej rady v pondelok (7.2.).

Teplárne sú v zisku najmä pre emisie

Prechod teplární do súkromných rúk by podľa Mikloša mohol priniesť zníženie ceny tepla. „To neviem presne, ale každopádne tá pravdepodobnosť sa zvýši pretože doterajšie hospodárenie teplární nebolo efektívne celkom evidentne. Niektoré sú síce v zisku, ale do značnej miery len vďaka predaju emisií, čo sú jednorázové príjmy. Niektoré sú napriek tomu v strate. Štát dividendy z nich doteraz nedostával, takže myslím, že tie argumenty sú tam veľmi jasné,“ doplnil. 

O konkrétnej koncepcii a spôsobe privatizácie ministri zatiaľ nehovorili. „To je otvorené. Zásadný záver je, aby sa privatizovalo všetko. Aká bude forma a o tom, či nejaký podiel ostane v regionálnej samospráve je otvorená záležistosť,“ dodal Mikloš.

Za stiahnutím materiálu stojí Zsolt Simon

Materiál sa z rokovania vlády stiahol na žiadosť ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona. „Ja osobne som navrhol, aby bol tento bod presunutý na budúci týždeň a zastávam názor, že by sme k tejto téme mali otvoriť diskusiu aj na úrovni koalície. Treba diskutovať, a nie takto rýchlo rozhodovať o veciach, ktoré sa týkajú privatizácie. Pri teplárňach je treba najskôr vyčistiť tie nedostatky, ktoré tam sú,“ vyhlásil Simon.

Trhová hodnota teplární sa odhaduje na 160 až 200 mil. eur, vyplýva z predloženého materiálu Fondu národného majetku (FNM) a Ministerstva financií SR. Priemerný ročný dividendový výnos za šesť teplárenských spoločností v rokoch 2002 – 2010 pritom dosiahol hodnotu 4,2 mil. eur.

FNM je v súčasnosti 100 % vlastníkom a vykonávateľom akcionárskych práv v šiestich teplárenských spoločnostiach na Slovensku. Ide o teplárne v Bratislave, Trnave, Martine, Zvolene, Žiline a Košiciach.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.