Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
electricity grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ james_jhs (licencia Creative Commons)
30. júla 2012 Ostatné od Energia.skSITA

MH už nebude pripomienkovať cenové rozhodnutia ÚRSO

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) už nebude môcť pripomienkovať cenové rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO). Počíta s tým pozmeňujúci návrh hospodárskeho parlamentného výboru k novele zákona o regulácii v sieťových odvetviach. „V nadväznosti na transpozíciu tretieho energetického balíčka, ktorý posilňuje nezávislosť regulačných orgánov, sa skončí povinnosť úradu predkladať ministerstvu hospodárstva a ministerstvu životného prostredia návrhy ceny na vyjadrenie,“ uvádza sa v správe hospodárskeho výboru. Rezort hospodárstva tak prestane byť účastníkom cenového konania.

Od začiatku tohto roka do polovice mája sa rezortu hospodárstva nepozdávali schválené ceny energií v elektroenergetike a v teplárenstve. Pre ceny na tento rok sa vyjadrilo ministerstvo negatívne v jednom prípade v rámci elektroenergetiky a v 28 prípadoch v oblasti tepelnej energetiky. V oblasti plynárenstva nemalo ministerstvo k predloženým cenovým návrhom žiadne pripomienky.

Činnosť regulačného úradu pri schvaľovaní cien energií môže rezort hospodárstva, ako aj ministerstvo životného prostredia kontrolovať na základe novely zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorú Národná rada SR schválila pred zhruba štyrmi rokmi. Vtedy prijatú novelu kritizovala opozícia, ktorú tvorili pravicové strany. Tie kritizovali najmä fakt, že rezort hospodárstva prijatím spomínanej novely vstúpil do procesu stanovovania cien energií, čím sa obmedzila nezávislosť úradu. Podľa ľavicových predstaviteľov reprezentovaných stranou Smer-SD vďaka zavedeniu kontroly sa regulačný úrad dostal pod verejnú kontrolu.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.