Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrická sieť - stĺpy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Argonne National Laboratory (licencia Creative Commons)
15. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

MH SR: Spotreba elektriny rastie

Spotreba elektrickej energie na Slovensku by mala počas najbližších piatich rokov rásť. Podľa predpokladov Ministerstva hospodárstva SR sa v tomto roku na Slovensku spotrebuje zhruba 29,3 TWh. Už v budúcom roku by mala spotreba dosiahnuť 30 TWh. „Predpokladáme, že vplyvom hospodárskej krízy dosiahne spotreba elektriny v budúcom roku na Slovensku úroveň roku 2008,“ uviedol rezort hospodárstva vo svojej každoročnej správe. Podľa prognóz ministerstva v roku 2016 by sa malo na Slovensku spotrebovať 32,6 TWh elektrickej energie.

Dopyt po elektrine sa oživil v minulom roku

Celková spotreba elektriny Slovenska v minulom roku bola 28,7 terawatthodín elektrickej energie, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 5 %. „Minulý rok bol charakteristický nárastom výroby a spotreby elektriny oproti roku 2009 v dôsledku oživenia hospodárstva,“ dodal rezort hospodárstva.

Vlani sa vygenerovalo 27,7 terawatthodín elektrickej energie. Z toho 53 percentami sa na výrobe podieľali jadrové elektrárne, 18 percentami tepelné elektrárne, 20 percent elektriny bolo vyrobených vo vodných elektrárňach a 9 percent bola výroba z takzvaných ostatných zdrojov, a to zo závodných elektrární a obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Oproti roku 2009 vzrástla výroba elektriny o 1,6 terawatthodín, čo predstavuje nárast o 6,3 %. „Dôvodom zvýšenia výroby elektriny bola realizácia projektov zvyšovania inštalovaného výkonu v jadrových elektrárňach Bohunice a Mochovce a priaznivé hydrologické pomery vo vodných elektrárňach,“ uviedlo ministerstvo.

SR disponuje 7.780 MW výkonu

Inštalovaný výkon elektrární bol v minulom roku na úrovni 7.780 megawattov. Z toho tepelné elektrárne mali 33-percentný podiel na celkovom inštalovanom výkone, vodné elektrárne 31-percentný, jadrové elektrárne 24-percentný a obnoviteľné zdroje 12-percentný podiel.

Ministerstvo hospodárstva sa do budúcnosti neobáva nedostatku elektrickej energie pre slovenských spotrebiteľov či nedostatku energetických zdrojov. „Rozvojom rozostavaných a plánovaných zdrojov by mala byť do roku 2025 zabezpečená na Slovensku vyrovnaná bilancia spotreby a výroby pri referenčnom scenári spotreby aj s rezervou,“ uzavrel rezort hospodárstva.

I. polrok: SR opäť vývozcom elektriny

Podľa informácií spoločnosti Slovenské elektrárne, a.s. (SE), sa Slovensko po piatich rokoch  stalo opäť čistým vývozcom elektriny. V prvom polroku tohto roka sa vyrobilo 14,8 terawatthodín elektrickej energie, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 4,6 %. Spotreba dosiahla pritom hodnotu 14,6 terawatthodín elektrickej energie. „Tým sa prekonala aj úroveň rovnakého obdobia roku 2009 či 2007. Táto skutočnosť sa prejavila aj na zahraničnom salde Slovenska, ktoré sa zmenilo na proexportné, čo bolo naposledy v roku 2006 pred odstavením prvého bloku jadrovej elektrárne V1,“ informoval dominantný výrobca elektriny.

Hlavným dôvodom, že sa Slovensko stalo znova vývozcom elektriny, bolo podľa elektrární uvedenie Paroplynového cyklu Malženice do komerčnej prevádzky, ako aj zvýšenie celkového inštalovaného výkonu dvoch blokov Atómových elektrární Bohunice na vyše tisíc megawattov. „Svojou troškou prispeli aj solárne elektrárne, ktorých výstavba gradovala až do konca polroka, aby investori stihli ešte v platnosti výhodné podmienky na výkup elektriny,“ spresnili Slovenské elektrárne. Z celkového objemu vyrobili Slovenské elektrárne – Enel vo svojich zdrojoch celkovo v prvom polroku 11,4 terawatthodín elektrickej energie.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.