Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ropna skrvna
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ lagohsep (licencia Creative Commons)
4. februára 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Mexický záliv sa z havárie spamätá do 2 rokov, tvrdia vedci

Mexický záliv sa bude z ropnej katastrofy spamätávať ešte dva roky. Pôvodný život sa na pobrežia kde mala ropa najničivejšie následky sa tak rýchlo nevráti. Štúdiu s týmto záverom si nechal vypracovať fond, ktorý rozdeľuje odškodné ľuďom postihnutých ropnou katastrofou. „V priebehu nadchádzajúcich dvoch rokov bude dochádzať k postupnému zotavovaniu,“ zhodnotil výsledok štúdie správca fondu Kenneth Feinberg.

Podľa vedcov by sa v priebehu dvoch rokov malo množstvo lovných rýb v mori vrátiť na úroveň pred ropnou haváriou. Nemusí to ale platiť pre najhoršie zasiahnuté časti mora v okolí poškodeného vrtu, ktorý od apríla minulého roku chrlil ropu do mora.

Ochrancovia životného prostredia sa zároveň obávajú, že dodatočné ekologické škody by mohli spôsobiť aj chemické dispergátory, ktoré použili k rýchlejšiemu rozkladu ropy v mori. Výskumy totiž ukázali, že časť z dvoch miliónov litrov dispergátorov klesla ku dnu Mexického zálivu a nerozpadla sa tak rýchlo, ako sa predpokladalo. Dlhodobá prítomnosť chemikálií vo vode pritom môže ovplyvniť potravinový reťazec v Mexickom zálive.

Počas ropnej havárie vytieklo z podzemného vrtu v hĺbke 1500 metrov do Mexického zálivu takmer 800 miliónov litrov ropy. Surovina zasiahla pobrežie piatich amerických štátov, vrátane ekologicky citlivých mokradí v delte rieky Mississippi. Išlo o doteraz najhorší únik ropy v dejinách Spojených štátov.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.