Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Vodná elektráreň - istockphoto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
29. novembra 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Malá vodná elektráreň Dobrohošť je už v prevádzke

Malá vodná elektráreň Dobrohošť v okrese Dunajská Streda je už v prevádzke. Jej výstavbu za necelých sedem miliónov eur zabezpečila štátna spoločnosť Vodohospodárska výstavba. Elektráreň s výkonom necelé 2 MW ročne vyprodukuje približne dvanásť miliónov kilowatthodín elektrickej energie. Ročne by mala elektráreň vygenerovať príjem v hodnote 1,2 mil. eur.

„Prioritou Malej vodne elektrárne Dobrohošť bude prísun potrebného množstva vody pre ľavostrannú ramennú sústavu Dunaja,“ informovalo Ministerstvo životného prostredia SR, pod ktoré patrí štátny vodohospodársky podnik. Na výstavbe vodnej elektrárne sa podieľali Rakúšania a Česi. Vodnú turbínu vyrobili a skompletizovali v Rakúsku a hydrotechnológiu vyrobili v Českej republike.

Stavebné povolenie na výstavbu elektrárne Dobrohošť získalo právoplatnosť v roku 1999. Výstavba elektrárne sa však pre nedostatok financií začala až prvej polovici roka 2010. V priemere na stavbe pracovalo zhruba 30 pracovníkov. MVE Dobrohošť bude fungovať ako štandardný dodávateľ elektrickej energie do siete. Štátna zákazka, ktorej investorom bola Vodohospodárska výstavba má sedemročnú návratnosť.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.