Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bager
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Bruce Berrien (licencia Creative Commons)
3. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Maďarsko-slovenské plynovodné prepojenie sa stihne načas

Realizácia projektu plynovodného prepojenia Maďarska so Slovenskom nie je ohrozená. Časový harmonogram sa má dodržať aj napriek prvotnému oneskoreniu, ktoré spôsobila maďarská strana. Projekt je iniciatívou Európskej komisie.

Projekt financuje Európska komisia s cieľom posilniť energetickú bezpečnosť členských štátov EÚ.  Na prepojenie poskytla spolu 30 miliónov eur prostredníctvom Európskeho energetického programu pre hospodársku obnovu (EEPR). Z toho 26,7 milióna využije na vybudovanie plynovodu Slovensko, kým Maďarsko dostane 3,3 milióna eur. Cieľom komisie je zamedziť možnosti vzniku plynovej krízy z januára 2009.

Plynovody by sa mali prepojiť medzi stanicami Veľké Zlievce a Vecsés s celkovou dĺžkou 115 km. Memorandum o vybudovaní sa podpísalo ešte v júni 2009.

Prvé kolo Open Season sa stretlo v Maďarsku s malým záujmom

V prípravnej fáze projektu sa vyhlásila tzv. Open Season. Prostredníctvom nej sa zisťoval priemyselný záujem firiem v oboch krajinách. Na Slovensko ju vyhlásila spoločnosť eustream, a.s. a v Maďarsku spoločnosť FGSZ. Zatiaľ čo na Slovensku sa skončila prvá záväzná fáza úspechom, v Maďarsku sa záujem trhu vyhodnotil ako nepostačujúci pre stavbu maďarskej časti plynovodného spojenia.

Druhá etapa záväznej fázy Open Season je pokračovaním procesu z roku 2010. Konečný termín na predkladanie záväzných žiadostí je 8. december 2010. Eustream,  a.s. a FGSZ vyhodnotia záujemcom v decembri 2010.

Podmienky sa v niekoľkých aspektoch prispôsobili tak, aby sa priblížili očakávaniam trhu a umožnili úspešnú implementáciu projektu. Záujemcovia o kapacity v novom plynovode tak môžu využiť nové podmienky pre finančné garancie a väčšiu flexibilitu pri definovaní záväzného obdobia pre svoje objednávky.

V prípade plynovej krízy môže Slovensko čerpať aj iný ako ruský zemný plyn

Slovensko má okrem Českej republiky zabezpečený systém prepojenia plynovej infraštruktúry aj s Rakúskom. Pred dvoma týždňami sa otvorila zrekonštruovaná kompresorová stanicu v rakúskom Baumgartene. V prípade výpadku dodávok zemného plynu z Ruska by Slovensko dokázalo zabezpečiť surovinu reverzným tokom z Rakúska. 

Plynovodné prepojenia majú aj širší hospodársky rozmer. Vytvárajú totiž predpoklady na prístup severnej vetvy plynových sietí k pripravovanému plynovodu Nabucco, ktorý podporuje EÚ s cieľom znížiť energetickú závislosť na Rusku. Nabucco by mal zaistiť pre Európu dodávky suroviny pochádzajúcej z Iraku, Azerbajdžanu či Turkménska.

Pozície

„Európsky rozmer projektu spočíva v tom, že zásadným spôsobom zvyšuje bezpečnosť Slovenska i Maďarska v oblasti dodávok plynu. Kríza z minulého roku ukázala, ako je nevyhnutné sústrediť sa na budovanie prepojení, ktoré môžu dať alternatívu a pomoc prekonávať podobné krízy. Bezpečnosť dodávok plynu je mimoriadne dôležitým faktorom fungovania vnútorného trhu. Problém jednej krajiny v oblasti zásobovania strategickou surovinou sa dotýka celého trhu, pretože kríza postihuje výrobcov, priemysel, investorov,“

Ivan Korčok (slovenský veľvyslanec pri EÚ)

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.