Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
20. októbra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Maďarsko-rumunský plynovod Arad – Szeged v prevádzke

Spustenie plynovodného spojenia medzi rumunským mestom Arad a maďarským Szegedom je ďalšou časťou do mozaiky regionálnych plynovodov v Európe. Plynovod spája Rumunsko so zvyškom EÚ. Dlhý je 109 kilometrov. Z toho 62 kilometrov sa nachádza na území Rumunska, zvyšok je na maďarskej strane.

Otváracia ceremónia sa uskutočnila minulý týždeň vo štvrtok (14.10.) pri meracej stanici Csanadpalota, ktorá sa nachádza na štátnej hranici obidvoch krajín. Zúčastnili sa ho predsedovia vlád Rumunska a Maďarska, Emil Boc a Viktor Orbán, spoločne s komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom.

Plynovodom Arad-Szeged pretečie 4,4 mld. kubických metrov zemného plynu ročne pri toku 500 tis. kubických metrov plynu za hodinu. V súčasnosti dokáže plyn tiecť len jedným smerom, z Maďarska do Rumunska. V budúcnosti sa má spojazdniť aj reverzný tok, čím by vznikla možnosť dodávok komodity do západnej Európy.

Dohoda o výstavbe plynovodu Arad-Szeged sa podpísala 1. júla 2008. Signatármi boli rumunský Transgaz a maďarská spoločnosť FGSZ. K jeho slávnostnému otvoreniu teda došlo až s desaťmesačným sklzom. Pôvodne mal byť v prevádzke už v januári 2010. Konečná cena celého projektu by mala presiahnuť 68 miliónov eur.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.