Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
europska komisia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ tiseb (licencia Creative Commons)
20. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Maďarskému predsedníctvu EÚ bude dominovať energetika

V januári 2011 sa Maďarsko stane novou predsedníckou krajinou Európskej únie (EÚ). Hlavy členských štátov a vlád budú rokovať o energetickej infraštruktúre, propagácii inovatívnych technológií, či koordinácii energetickej politiky EÚ voči tretím stranám.

„Energetický summit“, ktorý odštartuje 4. februára 2011, sa má zaoberať tiež inováciami. Európa je totiž čoraz väčšmi ohrozená rastúcou konkurenciou Číny v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Plynové prepojenie s Maďarskom už čoskoro

Pripravované plynovodné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom je opäť o krok bližšie. Minulý týždeň (14.12. 2010) mu vyjadrili podporu najvyšší predstavitelia oboch krajín. O budúcnosti prepojenia sa dozvieme najneskôr do konca roka. K podpisu dohody by tak mohlo prísť už počas nasledujúceho bilaterálneho stretnutia na začiatku budúceho roka.

„Sme pripravení dokončiť toto prepojenie v čo najkratšom čase,“ potvrdila premiérka Iveta Radičová.

Prvé kolo Open Season ostalo bez odozvy maďarských firiem. Súčasný maďarský premiér Viktor Orbán zdôraznil, že aj v prípade neúspechu druhého záväzného kola sa projekt nakoniec zrealizuje. Ako ďalej uviedol, v prípade nutnosti je rozhodnutý využiť na výstavbu aj peniaze zo štátneho rozpočtu.

„Osud strednej Európy závisí od toho, či budeme schopní toto prepojenie sever-juh vybudovať,“ skonštatoval Viktor Orbán.

Projekt bude čiastočne financovaný z Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR). Európska komisia za týmto účelom už vyčlenila 30 miliónov eur, ktorých využitie je časovo obmedzené.

Ďalším krokom pre posilnenie energetickej bezpečnosti Slovenska má byť aj vybudovanie plynovodného prepojenia s Poľskom.

Definovanie stratégií

Témou zasadnutia ministrov na konci februára 2011 bude energetika. Očakáva sa, že príde k prijatiu spoločných záverov v dvoch strategických dokumentoch:

Energia 2020

Akčný plán energetickej efektívnosti

Súbor strednodobých stratégií doplnia počiatočné diskusie o energetickej cestovnej mape do roku 2050.

Európska komisia plánuje prijatie takéhoto dokumentu najskôr na jeseň 2011. Maďarsko sa však už počas svojho predsedníctva pokúsi urobiť prieskum medzi členskými krajinami a usmerniť ich v procerse návrhu cestovnej mapy. Stať sa tak má počas neformálneho stretnutia ministrov v Budapešti v dňoch 2.-3. mája 2011, kde sa bude hovoriť o technických štúdiách týkajúcich sa scenárov pre energetický dopyt, či o dlhodobých cieľoch a financovaní.

Vo výhľade len málo legislatívy

Maďarsko čaká počas predsedníctva v Rade EÚ veľká legislatívna výzva. Ide o hľadanie kompromisu s Európskym parlamentom v otázke regulácie integrity a transparentnosti trhu s energiami.

Návrh Európskej komise sa usiluje zmariť cenovú manipuláciu a obchodovanie medzi úzkou skupinou zasvätencov na veľkoobchodných trhoch s plynom a elektrinou.

Cieľom legislatívy je väčšia transparentnosť. Podľa návrhu by boli obchodníci a dodávatelia zo zákona povinní poskytnúť regulačným úradom informácie o svojich transakciách, ktoré sa týkajú veľkoobchodnách produktov. Účastnící trhu budú musieť takisto odhaliť informácie o cenách ešte pred uzavretím obchodu, uzatvára Euractiv.sk

Text bol redakčne skrátený, viac čítajte na Euractiv.sk.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.