Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
5. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Macedónsko sa pripojí k plynovodu Južný tok

Súčasťou plynovodu Južný tok sa definitívne stane aj Macedónsko. Rozhodnutie zapojiť sa do projektu by podľa slov macedónskeho premiéra Nikolaja Gruevskeho mohlo priniesť nižšie ceny za plyn a vo všeobecnosti spoľahlivejšie energetické zdroje pre krajinu.

Plynovod by podľa oficiálnych vyjadrení ruskej strany mohol začať s prepravou zemného plynu už v roku 2015, informuje UPI. „Počas tohto časového obdobia máme v úmysle vytvoriť infraštruktúru na našom území,” doplnil Gruevski.

Macedónsky premiér zároveň v Kyjeve oznámil pokračovanie spolupráce s Ukrajinou. Zariadenia potrebné na prenos ruského zemného plynu cez územie Macedónska budú projektovať ukrajinské spoločnosti.

Ruský štátny Gazprom chce výstavbou plynovodu tzv. južnou trasou diverzifikovať tranzitné možnosti dodávky plynu do Európy.

Južný tok by mal podľa návrhov Gazpromu dosiahnuť prenosovú kapacitu v pevninskej časti plynovodu zhruba 2,2 bilióna kubických metrov zemného plynu, uvádza UPI.

Analytici odhadujú, že predpokladané náklady na výstavbu plynovodu by mohli dosiahnuť 10 mld. eur, uvádza ITAR-TASS.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.