Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrove reaktory
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ TVA Web Team (licencia Creative Commons)
19. marca 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

MAAE: Spotreba energie z jadra do 2030 stúpne až na dvojnásobok

„Aj naďalej predpokladáme výrazný nárast využívania jadrovej energie, a to o 35 až 100 percent do roku 2030,“ uviedla MAAE. Dodala ale, že jej prognóza je teraz o 7 až 8 % nižšia ako v roku 2010.

Agentúra pripomenula, že roztavení reaktorov vo Fukušime po marcovom zemetrasení a prílivovej vlne cunami viedlo kpoklesu výstavby jadrových reaktorov. Ich počet klesol na tri zo 16 v roku 2010. Navyše prevádzku trvalo ukončilo 13 reaktorov vrátane štyroch vo Fukušime a ôsmich v Nemecku, kde vláda reagovala na katastrofu rozhodnutím o odstúpení od jadrovej energetiky. Jedinými ďalšími krajinami, ktoré Berlín nasledovali, boli Švajčiarsko a Belgicko.

„Išlo o najväčší počet uzavretých reaktorov od roku 1990. Vtedy malo podobný účinok nešťastie v Černobyle,“ uviedla MAAE.

„Pokles predpokladaného rastu pre rok 2030 o 7 až 8 % odráža zrýchlené odstavovanie jadrových elektrární v Nemecku, niektoré ďalšie uzatváranie, vládne prehodnocovanie plánovaného rozvoja v Japonsku a dočasné odklady rozširovania v niekoľkých ďalších krajinách,“ uviedla MAAE. Jej odhad tak ukazuje, že mediálne predpovede konca jadrovej energetiky vo svete pod dojmom minuloročného nešťastia sú len dobovou záležitosťou.

Na konci minulého roka vo svete pokračovala výstavba celkom 64 reaktorov, väčšinou v Ázii, uviedla MAAE. Konštatovala, že faktory, ktoré prispeli k rastu záujmu o jadrovú energetiku pred Fukušimou ako zvýšený dopyt rozvojových krajín, obavy z klimatické zmeny, energetická bezpečnosť a neistoty okolo dodávok fosílnych palív, sa nijako nezmenili.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.