Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Holjencik URSO Martin - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jozef Holjenčík 8.9.2016 v Martine
25. apríla 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Má odstúpený Holjenčík stále vplyv na fungovanie ÚRSO?

Jozef Holjenčík, ktorý sa začiatkom februára vzdal funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, stále chodí na rokovania Regulačnej rady a úradu. Tvrdia to poslanci strany SaS, ktorí sa odvolávajú na zistenia Nového času. V článku Holjenčík priznal, že na pôdu ÚRSO chodí iba na pozvanie alebo „keď tam ešte potrebujú vysvetlenie k nejakým podrobnostiam, ktoré boli v rámci ÚRSO dlhodobo rozbehnuté. O ničom nerozhodujem,“ cituje Holjenčíka denník.

Takéto praktiky ale považuje poslankyňa Jana Kiššová za absurdné a škandalózne. Všetko  podľa nej nasvedčuje tomu, že Holjenčík naďalej riadi a ovplyvňuje konanie úradu. „Na základe čoho Jozef Holjenčík poskytuje úradu svoje služby, svoju súčinnosť a svoje poradenstvo? Na základe akého mandátu tieto služby vykonáva, za aký honorár to robí a najdôležitejšou otázkou zostáva, akú nesie zodpovednosť za poskytované informácie za dodávané služby?” pýtala sa na dnešnom brífingu.

ÚRSO momentálne riadi jeho podpredseda Miroslav Čelinský. Poslanec Karol Galek preto upozornil na to, že úrad je tak plne funkčný a návštevy Holjenčíka nie sú potrebné. „Nie je dôvod na to, aby sa dal úrad ovplyvňovať niekým, kto bol v minulosti zodpovedný za kauzu s vysokými cenami energií,” poznamenal.

Za otázne považuje aj to, či ex-šéf ÚRSO má aj v súčasnosti prístup k informáciám, ktoré sa považujú za obchodné tajomstvo.

Liberáli preto vyzvali ministra hospodárstva Petra Žigu, aby v tejto veci urýchlene konal. V súvislosti s Hojlenčíkom dnes podľa Kiššovej existuje viacero podozrení na nekalé a korupčné správanie. „Ak to celé s jeho samoodstúpením nebolo iba trápne divadlo, v tejto situácii by mal vyslať jasný signál vedeniu ÚRSO, aby pobyt Jozefa Holjenčík na úrade nebol vítaný,” dodala šéfka hospodárskeho výboru v NR SR.

Vybrať kandidáta na nového šéfa ÚRSO je v kompetencii vlády. Žiadne potvrdené mená zatiaľ nie sú známe. Minister hospodárstva Žiga sa prednedávnom vyjadril, že kabinet chce s nomináciami počkať, kým vstúpi do platnosti novela regulačného zákona. „Vyzývam vládu, aby nečakala na zmeny v legislatíve a už dnes predložila návrh prezidentovi s menom nového predsedu ÚRSO,” uzavrel Galek.

ÚRSO: Šlo len o hodnotenie minulosti

Regulačný úrad popiera, že by ex-šéf ÚRSO zasahoval do súčasnej práce úradu. Pomoc Jozefa Holjenčíka sa mala týkať hodnotenia jeho vlastnej práce a bola bez honoráru.

„Úrad v súčasnosti v plnej miere riadi výhradne jeho podpredseda Miroslav Čelinský. Pána Holjenčíka si Regulačná rada a úrad pozvali ako bývalého dlhoročného predsedu na konzultácie súvisiace s vyhodnocovaním predchádzajúceho regulačného obdobia. Bolo to bez možnosti nahliadnuť do aktuálnych pracovných dokumentov a bez akéhokoľvek nároku na honorár,“ uviedol pre náš portál hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

ÚRSO pritom vydalo hodnotenie regulačného obdobia 2012 – 2016 už pred viac ako troma týždňami – 31. marca 2017. S plnením nastavených priorít bolo spokojné. Viac sa dočítate v tomto článku.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.