Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
alexander lukasenko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ zscout370 (licencia Creative Commons)
21. októbra 2010 Jadrová energia od Energia.skSITA

Lukašenko navrhol Litve postaviť jadrovú elektráreň spoločne

Alexander Lukašenko chce vyrábať jadrovú energiu spoločne s Litvou. Podľa bieloruského prezidenta by išlo o vzájomne výhodný projekt. „Ak elektráreň postavíme sami, vyrobenú elektrinu si od nás aj tak kúpite. Ak ju však postavíme spoločne, nakupovali by ste elektrickú energiu z vlastného,“ presviedčal bieloruský prezident.

Hlava pobaltskej krajiny Dalia Grybauskaite je voči návrhu skeptická. V regióne podľa nej dokážu plniť svoju funkciu aj menšie elektrárne, uvádza Lithuania Tribune. V gigantických projektoch preto nevidí opodstatnenie. Domnieva sa tiež, že by bolo nanajvýš problematické administratívne zastrešiť výstavbu elektrárne. Dôvodom je rozdielna legislatíva v obidvoch krajinách.

Momentálne majú oba štáty separátne plány výstavby nových jadrových zdrojov. Ako informuje Baltic Course, občiansky sektor v Litve nedávno protestoval proti návrhu výstavby atómovej elektrárne v Bielorusku, ktorá by sa nachádzala len 50 km od litovskej metropoly.

Vilňus je v štádiu hľadania strategického investora pre atómovú elektráreň Visaginas. Nového dodávateľa vyberie vláda pravdepodobne ešte do konca tohto roka. S výrobou elektriny by mala začať v roku 2020. Po vyradení jediného jadrového zdroja v decembri 2009, elektrárne Ignalina, dováža pobaltská krajina 50 % elektriny.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.