Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
1. júla 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Litva schválila unbundling v plynárenstve, hrozí konflikt s Gazpromom

Litovský parlament vo štvrtok  (30.6.) schválil návrh zákona o oddelení prepravy a distribúcie plynu v krajine. Po súhlase prezidentky nadobudne právoplatnosť, čo pravdepodobne vyvolá spor s ruskou energetickou spoločnosťou Gazprom.

Ruský koncern vlastní podiel (37,1 %) v litovskej plynárenskej spoločnosti Lietuvos Dujos. Na základe novej legislatívy sa bude musieť vzdať vlastníctva litovskej siete plynovodných potrubí. Gazprom je v súčasnosti  jediným dodávateľom plynu pre Litvu.

„Je to významný krok smerom k energetickej nezávislosti. Bolo veľkou chybou predať pred 8 rokmi sieť potrubí,“ vyhlásil litovský premiér Andrius Kubilius.

Bývalá sociálnodemokratická vláda sprivatizovala energetické spoločnosti v dvoch etapách. Stalo sa tak najprv v roku v roku 2002 a potom v roku 2004, pričom viac ako tretinový podiel v nich získali nemecká plynárenská spoločnosť E.ON Ruhrgas a ruský Gazprom.

Európska únia (EÚ) už v marci 2009 schválila liberalizáciu trhu s energiami a rozdelenie veľkých firiem, aby mali aj menší dodávatelia prístup k distribučnej sieti a mohli konkurovať dominantným hráčom.

Rusko je zatiaľ jediným dodávateľom plynu pre Litvu. Pobaltská krajina chce vybudovať zásobníky na skvapalnený plyn, aby sa vytvoril priestor aj pre iných dodávateľov.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.