Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Plynovod OPAL - OPAL
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: OPAL
9. augusta 2017 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Lanžhot je v kurze. Rusi posielajú viac plynu cez Opal

Pred týždňom v pondelok (31. júla) zrušil regulačný úrad v Nemecku (Bundesnetzagentur) obmedzenie pre spoločnosť Gazprom ohľadom využívania plynovodu Opal. Aukcie na kapacitu „deň vopred“ tak boli obnovené a možnosť objednať dodatočné objemy hneď v ďalších dňoch využili obchodníci. Kubíky plynu neskončili primárne v Nemecku, z veľkej časti smerovali aj s využitím slovenského prepravného systému do Rakúska, ktoré plní svoje podzemného zásobníky plynu.

Zvýšenú prepravu v smere z Česka dokumentujú údaje spoločnosti Eustream. V poslednom júlovom týždni sa denné nominácie shipperov na vstupnom bode Lanžhot pohybovali v priemere okolo 23 miliónov metrov kubických plynu. V druhý augustový deň poskočili na 36 miliónov kubíkov a v ďalších dvoch dňoch sa dokonca zvýšili na 37 miliónov kubíkov. Po miernom víkendovom znížení na úroveň približne 35 miliónov kubíkov“objednávky“ pokorili aj hranicu 40 miliónov.

Plyn sčasti pokračoval cez Slovensko do Rakúska. Svedčí o tom intenzívnejšie využívane hraničného bodu Baumgarten, kde v priebehu minulého týždňa v smere zo Slovenska vzrástli nominácie na výstupe o zhruba 10 %. Konečnou destináciou dodatočnej kapacity plynovodu Opalu bolo hlavne Rakúsko, pretože rast prepravy smerom ďalej do Talianska bol viac menej minimálny, upozornil portál ICIS.  

Dôvodom zvýšeného dopytu Rakúska sú skladovacie kapacity. Súčasný stav naplnenosti tamojších zásobníkov plynu je niečo vyše 53,2 %. Ako ukazujú údaje platformy Gas Infrastructure Europe, v rovnakom čase pred rokom mal náš juhozápadný sused podzemné zásobníky asi o 24 % plnšie. S vtláčaním plynu do podzemných zásobníkov sa pokračuje aj u slovenských hráčov – v Nafte a Pozagase.

Plynovod Opal – jadro sporu

Spor v súvislosti s plynovodom Opal eskaloval vlani na jeseň. Gazprom mohol dovtedy využívať len 50 % technickej kapacity potrubia, hoci dlhodobo loboval za navýšenie tohto podielu. Nemecký regulačný úrad čakal, kým žiadosť posúdi  Brusel. Na základe októbrového rozhodnutia Európskej komisie získali Rusi prístup k 80 % kapacity Opalu, konkurenti prednostné právo na 20 % krátkodobej kapacity.

Tento krok vyvolal silnú kritiku Poľska. Vyvrcholením bola vlaňajšia žaloba štátneho podniku PGNiG prostredníctvom nemeckej dcérskej spoločnosti PGNiG Supply & Trading na Súdnom dvore EÚ, ktorý rozhodnutie Komisie pozastavil. Koncom júla 2017 Všeobecný súd EÚ a krátko na to vrchný krajinský súd v nemeckom Düsseldorfe reštrikcie anulovali.

Súdne opletačky majú významný politický rozmer. Podľa Varšavy sa zrušením limitu ohrozuje  stabilita dodávok do strednej a východnej Európy a v praxi sa dláždi cesta pre projekt Nord Stream 2. No podľa stanoviska súdu sa  nedokázalo, že pridelenie kapacít Gazpromu spôsobí poľskej strane nenapraviteľné škody, ako tvrdila.

Plynovod Opal s dĺžkou 473 kilometrov disponuje ročnou kapacitou 36,5 miliárd metrov kubických plynu. Do prevádzky bol uvedený v roku 2011 a prepája potrubie Nord Stream s európskou plynárenskou infraštruktúrou, konkrétne od nemeckého mesta Lubmin poblíž Greifswaldu do mesta Olbernhau blízko hraníc s Českom. Tam sa napája na plynovod Gazela.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.