Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Viktor Orbán  - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Viktor Orbán. Foto: energia.sk
1. júla 2015 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Kým Západ z maďarskej energetiky uteká, Křetínský prichádza

Po vyše desaťročí privatizácie a reštrukturalizácie energetických podnikov v Strednej Európe sa opäť hlási o slovo štát. Vlády krajín chcú získať väčšiu kontrolu nad konečnými cenami energií pre svojich občanov. Od roku 2013 možno pozorovať tento trend aj u nášho južného suseda.

Orbánova nákupná horúčka

V Maďarsku je dodávka plynu i elektriny pre domácnosti (podobne ako u nás) regulovaný biznis. Prvá vlna vládnych nákupov sa začala pred dvomi rokmi, kedy štátom vlastnené konzorcium MVM získalo podiel v budapeštianskych plynárňach Főgáz od nemeckej RWE, zvyšok akcií je vo vlastníctve hlavného mesta. Ďalšou významnou akvizíciou bolo 100 % akcií od skupiny E.ON v najväčšom dodávateľovi plynu v krajine Gas Trade Ltd a spoločnosti Hungarian Gas Storage Ltd, ktorá sa zaoberá skladovaním plynu.

Štátna skupina MVM ešte väčšmi posilnila svoj vplyv získaním polovičného podielu v tamojšom obchodníkovi s plynom Panrusgáz Zrt, ktorý predtým patril do portfólia koncernu E.ON. Táto obchodná spoločnosť zabezpečuje predaj plynu dodávaného Gazpromom. Ruský monopolný vývozca v nej sám vlastní 40 % akcií.

V polovici júna regionálny dodávateľ plynu Tigáz požiadal Maďarský regulačný úrad (HEA), aby zrušil licenciu na dodávku suroviny pre domácnosti. Regulátor už medzičasom oznámil, že dotknutých zákazníkov prevezme štátna spoločnosť Főgáz. Tigáz mal vo svojom portfóliu zhruba 1,2 milióna zákazníkov.

K rovnakému kroku sa v apríli odhodlali ďalší dvaja dodávatelia, maďarský retailový trh s plynom opúšťajú tiež E.ON Energiaszolgáltató a GDF Suez.

Pre vládnuci Fidesz sú ceny energií kľúčovou témou, plyn zlacnel od prevzatia moci už niekoľkokrát. Kabinet avizoval zriadenie univerzálneho štátneho dodávateľa energií pre domácnosti. Okrem elektriny a plynu má dodávať aj teplo. Formujúci sa subjekt momentálne rokuje s RWE Energy o prebraní spoločnosti ELMŰ-ÉMÁSZ, ktorá dodáva elektrinu pre Budapešť a severovýchod krajiny.

Kde iní končia, holding EPH začína

Opačnú stratégiu razí skupina českého podnikateľa Daniela Křetínského. Jeho EP Energy kúpil od francúzskeho skupiny EdF takmer 96 % akcií v maďarských teplárňach Budapesti Erömü. Tepelné hospodárstvo tvoria tri kogeneračné jednotky na zemný plyn, ktoré vyrábajú 60 % spotreby tepla v maďarskej metropole. Tepelný inštalovaný výkon predstavuje 1180 MW, pokiaľ ide o výrobu elektriny, tepláreň má inštalovaný výkon 400 MW.

Hoci transakciu ešte musí posúdiť maďarský antimonopolný úrad, ako aj  ministerstvo hospodárstva vo Francúzsku, očakáva sa, že pôjde o formalitu.

EP Energy je najväčším dodávateľom tepla v Česku a súčasne druhým najväčším domácim výrobcom elektriny. Firma spravuje energetické aktivity Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorý Křetíský vlastní s podnikateľom Patrikom Tkáčom a finančnou skupinou J&T.

EPH pôsobí aj v Nemecku, Taliansku a vo Veľkej Británii. Na Slovensku podniká v  oblasti prepravy, distribúcie a skladovania plynu, ale aj segmente elektriny. Holding podal tuež ponuku na kúpu podielu Enelu v Slovenských elektrárňach.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.