Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
okno2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Kvalitné okno musí spĺňať potrebné tepelno-izolačné vlastnosti. Foto: Ľuboš Illiť.
21. marca 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Kúpa okien: na čo sa zamerať pri výbere

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Majitelia rodinných domov, príp. tí, ktorí zvažujú výmenu okien
Na čo sa zamerať pri kúpe
  • Pri výbere okien, resp. skiel sa zamerajte na:
  • súčiniteľ prestupu tepla U (W/m2.K)
  • vzduchovú nepriezvučnosť Rw (dB)
  • súčiniteľ prestupu tepelného slnečného žiarenia g (%)

Okrem technických parametrov zvážte pri výbere:

  • umiestnenie okna
  • veľkosť okna
  • spôsob ovládania
  • úžitkové vlastnosti

Podkrovie domu sa v posledných rokoch stáva veľmi atraktívnym obytným priestorom. Avšak aj tu platí, že tento priestor je potrebné ochrániť v lete proti slnečnému žiareniu a v zime proti chladu. Vybrať vhodné okná a sklá, ktoré budú zodpovedať vašim požiadavkám je veľmi dôležité, no niekedy veľmi náročné. Pri výbere sa zamerajte nielen na vzhľad okna a jeho cenu, ale predovšetkým tepelno-izolačné vlastnosti.

O miere straty (alebo úspor) rozhodnú tepelnoizolačné vlastnosti okien a predovšetkým ich presklenia, ktoré tvoria najväčšiu časť plochy okenného otvoru. Tepelno-izolačné vlastnosti okien závisia od skladby okenného zasklenia, od hrúbky a prevedenia jednotlivých skiel i použitom plyne v medzisklennom priestore. V najúspornejších typoch presklenia sa používajú izolačné trojsklá vyplnené argónom alebo kryptónom a pre zlepšenie možno využiť aj technológie okenných fólií.

Oplatí sa investícia do trojskiel, alebo postačia dvojsklá? – modelový príklad

Dvojsklá:

Koeficient prestupu tepla U = 1,1 W.m-2.K-1

Trojsklá:

Koeficient prestupu tepla je U = 0,7 W.m-2.K-1.

Rozdiel v koeficiente prestupu tepla je 0,4 W.m-2.K-1, tzn. na pokrytie rozdielu tepelných strát cez 1 m2 zasklenej plochy pri rozdieli vnútornej a vonkajšej teploty prostredia 1 K je potrebné vynaložiť o 0,4 W menej pri trojsklách ako pri dvojskle.

Spotreba energie za jedno vykurovacie obdobie (t. j. 180 dní – 4.320 hod.) pri:

  • plocha zasklenia – napr. 12 m2
  • priemerný rozdiel teplôt medzi interiérom a exteriérom počas obdobia – 15 oC
  • celkový rozdiel v spotrebe tepla 311,04 kW/h
  • náklady na pokrytie pri vykurovaní elektrickou energiou pri jej priemernej cene 0,1524749 EUR/kWh sú ročne približne 47,43 EUR – tzn. úspora trojskiel.

Rozdiel v cene dvojskla a trojskla je približne 15 EUR.m2

(samozrejme v závislosti od výrobcu a použitého materiálu). Predpokladaná miera návratnosti zvýšenej investície na 12 m2 zasklenia trojsklom je približne 3,8 roka.

Veľmi dôležitou hodnotou je súčiniteľ prestupu tepla. Táto hodnota Uw [W/m2K] udáva, koľko tepelnej energie uniká oknom s veľkosťou 1m2 pri teplotnom rozdiele 1K (zodpovedá 1°C). Čím je hodnota nižšia, tým viac okno tepelne izoluje. Tento parameter je jediný porovnateľný a ponúka technické porovnanie okien v oblasti tepelnej izolácie. Súčasný štandard je Uw ≤ 1,2 [W/m2K]. Pre nízkoenergetické stavby ide o hodnotu 1,1 W/m2K, v súčasnosti možno ale zaobstarať aj oveľa účinnejšie izolujúce sklá. Pokiaľ dosahuje súčiniteľ prestupu tepla 0,77 W/m2.K, spĺňa náročné podmienky pre energeticky úsporné stavby.

Zaujímavosť
V priebehu posledných 10 rokov sa zvýšila výkonnosť tepelnej izolácie izolačných skiel až šesťnásobne. Únik tepla zasklením tak klesol o 83 %.

Platí tu totiž, že čím je koeficient nižší, tým dochádza k menším tepelným stratám cez zasklenie. V zimnom období nedochádza k úniku tepla a v lete sa interiér menej prehrieva (viac o letnom prehrievaní domu).

Pozornosť treba venovať aj hodnotám súčiniteľa prestupu tepla u okenných rámov. Hodnota prechodu tepla rámami okna Uf [W/m2K] udáva, koľko tepelnej energie uniká rámami, resp. krídlami okien pri ploche rámov 1m2 a teplotnom rozdiele 1K (zodpovedá 1°C). Samostatne táto hodnota nemá vypovedaciu schopnosť o vlastnostiach celého okna, nakoľko to nie je zohľadnený vplyv zasklenia a dištančného rámika v skle. Čím je hodnota ukazovateľa nižšia, tým vyššia je odolnosť proti kondenzácii vodnej pary (roseniu) na povrchu profilov. V súčasnosti je štandardom Uf =1,0 [W/m2K].

Ďalším významným parametrom je koeficient priepustnosti celkovej energie slnečného žiarenia „g“ udávaný v % a určuje množstvo slnečnej tepelnej energie prechádzajúcej cez zasklenie. Skladá sa z priamej transmisie energie a sekundárneho výdaja tepla smerom dovnútra, ktorý vzniká vstrebaním slnečných lúčov na presklenej ploche. Ide o schopnosť regulovať prehrievanie interiéru. Čím väčšia je hodnota koeficientu g, tým väčší je pasívny solárny zisk energie a do interiéru preniká viac svetla.

Okrem jednotlivých súčiniteľov si zistite aj vzduchovú nepriezvučnosť Rw v dB, ktorá udáva zníženie hladiny hluku. Čím je koeficient vyšší, tým zasklenie lepšie izoluje hluk. Samozrejme, tento parameter závisí od hrúbky skla, počtu skiel, od osadenia okna v ráme, od tesniacich prvkov a od netesností v konštrukcii. Bežná hodnota sa pohybuje na úrovni 31 dB, pri špeciálnom zasklení až 41 dB. Zdvojené a dvojité okná dosahujú až 50 dB a viac.

Určite si pri kúpe okna všimnite aj parameter odolnosti proti zatekaniu. Spravidla ide  o označenie kódmi 7A, 8A, 9A a ďalej písmenom E a číslicou napr. E1050. Čím vyšší kód, tým vyššia odolnosť.

Pri výbere okenných skiel by ste sa mali riadiť ich tepelno-izolačné vlastnosti, ktoré by mali spĺňať bežné normy. Ďalšou otázkou však je, či chcete dosiahnuť ešte väčšiu úsporu a dosiahnuť nízkoenergetický (viac o nízkoenergetickom dome tu)alebo dokonca pasívny štandard (informácie o pasívnom dome na tejto linke).

Na čo by ste nemali zabudnúť

Kvalitu okna poznáte podľa jeho izolačných vlastností –  v zime udržujú teplo a prepúšťajú viac slnečného svetla. A na záver zopár rád:

  • všímajte si značku profilov – uprednostnite tie s najväčšou stavebnou šírkou,
  • zaujímajte sa o koeficient prestupu tepla profilovej zostavy a tiež stavebného otvoru ako celku,
  • V prípade strešného okna voľte v závislosti od tvaru a typu strechy, samozrejme významnú úlohu tu zohráva aj požiadavka na rozloženie osvetlenia. Aby ste si v miestnosti zabezpečili dostatok osvetlenia odporúčame, aby presklenná plocha okna tvorila najmenej 10 % podlahovej plochy miestnosti.
  • pri výbere primeranej veľkosti okna zvážte výšku jeho osadenia, príp. sklon streachy. Spodnou hranicou napríklad pri strešných oknách je výška 84-100 cm od podlahy a hornou výška 185-220 cm od podlahy,
  • premyslite si spôsob ovládania strešného okna, môžete ho totiž otvárať manuálne, pomocou kľuky, tyče alebo diaľkovým ovládačom na elektrický pohon,
  • uprednostnite výrobcu, u ktorého si môžete vo výrobe overiť kvalitu používaných materiálov a spôsob výroby.
  • dajte si vypracovať niekoľko cenových ponúk, pretože ani veľké akciové zľavy nezaručujú kvalitu za primeranú cenu,
  • uistite sa, či je ponúkaná cena komplexná a konečná,
  • nakoniec nezanedbávajte ani estetickú stránku okien.

Tepelno-izolačné vlastnosti okien hrajú významnú úlohu pri úsporách energie. Pri kúpe vyberajte podľa svojich predstáv a požiadaviek, no zvážte aj vyššie spomínané parametre.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.