Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Potrubie pristav
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / D H Wright (licencia Creative Commons)
10. novembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Kto postaví bulharský úsek Južného toku? Rozhodlo sa

Bulharský úsek plynovodu Južný tok bude budovať firma, ktorú založia spoločne ruský Gazprom a bulharský Energie-Holding. K dohode prichádza krátko pred sobotnou (13.11.) návštevou ruského premiéra Vladimíra Putina v Sofii. 

Kadiaľ pôjde Južný tok?

Južný tok sa dostane do Čierneho mora pri ruskej obci Beregovaja. Na bulharské územie sa dostane pri Varne. V Plevne sa rozdelí:

  • Jedna vetva bude pokračovať cez Srbsko do Maďarska a skončí v Rakúsku v Baumgartene neďaleko slovenských hraníc. Táto vetva však v Maďarsku bude mať ďalšiu odnož, ktorá sa dostane cez západné Maďarsko do Slovinska a tesne pri taliansko-rakúskych hraniciach skončí v južnom Rakúsku.
  • Južná vetva plynovodu pôjde cez západné Bulharsko do severného Grécka a tesne pri hranici s Albánskom sa vnorí do Jadranského mora. Cez Otranskú úžinu prejde do Talianska neďaleko Brindisi.

Náklady na plynovod sa odhadujú na 19 – 24 mld. eur. Z nich sa asi 4 mld. eur použijú na položenie 900 km potrubia na dne Čierneho mora. V najhlbšom mieste bude od morskej hladiny 2 tis. metrov.

Putin bude diskutovať najmä o jadre

Putin príde cez víkend do Bulharska, aby jednal najmä o projekte jadrovej elektrárne v Belane na Dunaji. Mal by ho realizovať ruský Atomstrojexport. Nemecký energetický koncern RWE sa pred rokom vzdal účasti na výstavbe elektrárne a Sofia musela preto hľadať iného strategického partnera.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.