Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kukurica - biomasa
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kukuričné pole (biomasa) - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / snake.eyes (licencia Creative Commons)
23. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Kritika OZE iba pre cenu je krátkozraká

Už tradične koncom roka publikujú národné a medzinárodné agentúry zaoberajúce sa energiou a energetikou svoje predikcie vývoja v tejto oblasti na nadchádzajúce roky. Aj tento rok priniesli predbežné ukážky budúcoročných výhľadov niekoľko zaujímavostí.

Vďaka vysokej koncentrácii fosílnej energie v niekoľkých regiónoch, nepredvídateľným pohybom cien na svetových trhoch a rôznym trajektóriám vývoja v Číne, súčasne najväčšom spotrebiteľovi energie, sa s uhľovodíkmi spája „bezprecedentná neistota“. V ktoromkoľvek z troch analyzovaných variantov IEA (súčasné politiky, nové politiky, politiky vedúce k 2-stupňovému otepleniu klímy) zostávajú fosílne palivá kľúčovým prvkom vo svetovom energetickom mixe. Ich ceny majú v strednodobom horizonte rásť, pričom miera dominancie týchto komodít závisí najmä od snahy štátov implementovať nové politiky znižujúce závislosť na uhlíkovej energii.

IEA na nasledujúce obdobie potvrdzuje nízku citlivosť dopytu a ponuky na vývoj cien ropy najmä vďaka tomu, že 93 percent nárastu svetového dopytu pochádza z chudobnejších krajín s dotovanými energetickými trhmi ako sú Čína a India. V roku 2009 dosiahla výška všetkých dotácií do spotreby fosílnych palív 312 miliárd dolárov. Pokračovanie v tejto politike môže, a zrejme aj bude, mať za následok, že ani výrazné zvýšenie cien ropy nedocieli trhovo motivovanú substitúciu fosílnych palív alternatívnymi zdrojmi energie, zvlášť ak vysoké ceny komodít podnietia produkciu z doposiaľ málo využívaných obrovských ložísk nekonvenčného zemného plynu a ropy. Ďalšia neistota pramení z predpovede, že o budúci nárast svetovej produkcie ropy sa zaslúžia najmä národné ropné spoločnosti, ktorých správanie môže v kritických bodoch podliehať viac taktizovaniu politikov než vlastným obchodným záujmom.

Kľúčovým bodom odhadov pozorovateľov svetového vývoja v energii je zistenie, že bez výraznej štátnej podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a odstránenia škodlivých dotácií fosílnych zdrojov je dosiahnutie energetickej bezpečnosti a environmentálnych cieľov ohrozené. Bez vládnej podpory nie je možný technologický pokrok, ktorý je nevyhnutný pre dosiahnutie takej nákladovej efektívnosti, ktorá by z OZE spravila konkurencieschopnú alternatívu k uhľovodíkom či jadrovej energii.

Paušálna kritika podpory OZE len z dôvodu momentálnej ekonomickej záťaže pre spotrebiteľov, ktorí podporu platia vo svojich účtoch, je tak s ohľadom na všetky odhady svetového energetického vývoja prinajlepšom krátkozraká.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.