Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Kostarika pláž - wikimedia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pláž na Kostarike
25. marca 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Kostarika ako prvá krajina sveta funguje len na OZE

Podľa oficiálnych údajov z národného elektrického systému sa v Kostarike od začiatku tohto roka nevyrobila žiadna elektrina z fosílnych palív a ekonomika je poháňaná výlučne obnoviteľnými zdrojmi. Kostarika sa tak stala prvou krajinou sveta, kde prestali využívať fosílne palivá, hoci uhoľné elektrárne sú podľa úradu pripravené v zálohe, ak by zelená elektrina nestačila.

„Náš historický míľnik vo využití čistej energie sa dosiahol vďaka silným dažďom, ktoré v prvom štvrťroku 2015 naplnili nádrže štyroch vodných elektrární,“ uvádza sa v minulotýždňovom stanovisku kostarického inštitútu pre elektrinu (Instituto Costarricense de Electricidad – ICE).

Kostarika patrí k najbohatším krajinám Latinskej Ameriky a v porovnaní s inými krajinami v tomto regióne má tiež výborne rozvinutú energetickú infraštruktúru. Vo svetovom indexe konkurencieschopnosti je na 51. mieste. Pre porovnanie – Slovensko sa podľa údajov Svetového ekonomického fóra umiestnilo minulý rok na 75. mieste.

Krotenie prírodných živlov

V minulom roku krajina z OZE vyrobila celkovo 94 % spotrebovanej elektriny. Približne 80 % energie vyrába Kostarika vo vodných elektrárňach. Umožňuje jej to priaznivá klíma, keďže v oblasti sa nerozlišuje typické leto či zima ako ho poznáme v Európe. Obdobie dažďov tu trvá od mája do novembra, pričom najviac zrážok padne v mesiacoch september – október.

Na svojom území má však aj viacero sopiek, čo jej umožňuje zhodnotiť geotermálny potenciál regiónu. Z týchto zdrojov vyrába asi 10 % elektriny. Zvyšok produkujú solárne a veterné elektrárne a malá časť elektriny pochádza aj z biomasy.

V krajine sú však predsa len v zálohe pripravené uhoľné elektrárne, ktoré dodajú elektrinu do sústavy v prípade zhoršených klimatických podmienok, napríklad veľkého sucha.

Viac OZE, nižšie ceny

Vláda si pred šiestimi rokmi stanovila za cieľ stať sa do roku 2021 uhlíkovo neutrálnym štátom. Nechce sa však spoliehať len na zrážky a vodné toky a výrobné zdroje sa usiluje diverzifikovať práve smerom ku geotermálnym projektom.

Pozoruhodné je aj to, že vláda sa z environmentálnych dôvodov rozhodla nepovoliť ťažbu ropy z nálezísk, ktoré boli objavené pri pobreží Kostariky.

Úspechy v energetickej sebestačnosti krajiny sa navyše prejavujú aj znížením cien elektriny pre spotrebiteľov. Národný regulačný úrad ARESEP pre obdobie druhého štvrťroku 2015 schválil nižšie sadzby za energetické služby (výrobu i distribúciu) v priemere o 19 % oproti rokom 2013 a 2014, čo by sa malo prejaviť poklesom cien elektriny pre koncových odberateľov na úrovni 15 %.

V Európe sa 100-percentnému podielu obnoviteľných zdrojov na výrobe elektriny blíži Island, kde sa dve tretiny elektriny vyrábajú z vody, zvyšok najmä v geotermálnych elektrárňach.

Energia.sk, ČTK

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.